Gran Turismo 6 (PS3) Arvostelu! – MadFinnTech Review

Gran Turismo 6 arvostelu PlayStation 3:lle. Tämäkin arvostelu viivästyi sitten lopulta kaiken E3-touhun, juhannuksien ja muun elämän rytäkässä, mutta siinä se nyt sitten viimein on.

Gameplay footage: Gran Turismo 6 (PS3) – Sony

Arvostelu nyt myös luettavissa alla!

Kauan on tultu Gran Turismo pelisarjan debyytistä, joka oli vuonna 1997, eli 17 vuotta sitten. Tuo todella realistisilla grafiikoilla siihen maailman aikaan varustettu autopeli ja erittäin paljon realismiin pyrkivällä ajomallinnuksella, joka oli alan terävintä kärkeä, mitä silloisilla konsoleilla pystyi tekemään. Siihen vielä lisäksi ennennäkemätön määrä oikeasta maailmasta lisensoituja ajoneuvoja, niin pelisarjan tulevaisuus oli taattu!

Sarja on edennyt nyt jo kuudenteen osaan asti ja on edelleen faniensa rakastama. Harmi, että Gran Turismo ei ole selvinnyt täysin ongelmitta ajan hampaissa, vaikkakin peli on edelleen hyvän näköinen, siis jos katsotaan PS3:sta varten luotua sisältöä.

Mukana on edelleenkin PlayStation 2 ajoilta olevia ajoneuvoja jotka on vain päivitetty teräväpiirtoaikaan ja näin ollen luokin Gran Turismo 6:seen ristiriitaisen tunnelman graafisesti. Aivan kuten edellisessä osassakin, ainakin itseäni tämä häiritsee edelleen myös sarjan kuudennessa osassa. Se estää pelistä täysillä nauttimisen.

Ennenvanhaan, eli siis vielä Gran Turismo 4 aikana pelin lukuisista autoista jokainen oli potentiaalinen se seuraava auto, mutta sarjan viidennestä osasta lähtien asia ei enää ole ollut näin. Vaan ensimmäinen asia mikä tarkistetaan on se, että onko autoa niin sanottuna premium detaljoituna, jos ei ole niin sitten se, joko skipataan kokonaan tai etsitään lähes vastaava premium-autojen joukosta.

Esim. RUF-autot eli pelin ainoat Porsche-mallit ovat saatavilla vain näinä vähemmän detaljoituina malleina, joten se latistaa pelin tunnelmaa ikävästi. Sekä auton sisäkameraan ei parane tottua, jos aikoo näitä standardi detaljoituja autoja käyttää, koska niissä tätä sisäkameraa ei ole muuten, kuin mustana kehikkona, joka on aivan yhtä tyhjän kanssa.

Itse pelattavuus ja ajofysiikat ovatkin sitten Gran Turismo 6:sen parasta antia ja pelin fysiikat ovatkin kehittyneimmät mitä ajopeleissä, varsinkin konsoleilla on nähty. Itse en ole uutta Forzaa Xbox Onella pelannut, mutta olen kuullut, että Gran Turismo 6 fysiikat ovat realistisemmat kuin Forza 5:sen.

Ajaminen on hauskaa niin peliohjaimella, kuin rattiohjaimellakin paitsi keski- ja takamoottorisilla autoilla. Mikä on hieman erikoista, koska ongelmaa ei ollut Gran Turismo 5:ssa.

Gran Turismo 6:sen ajomallinnuksen väitetään olevan realistisempi, mutta enpä tiedä miten tuollainen keskimoottorinen Ferrari tai Lamborghini oikeassa elämässä käyttäytyy, joten paha sanoa onko ajomallinnus yliherkkä saamaan näissä autoissa perän irtoamaan tiestä vai kenties niin realistinen, että pelaaminen on tuskaa näillä autoilla. Osa minusta haluaisi Gran Turismo 5 ajomallin takaisin, jotta myös nämä autot olisi ajettavia ilman harmaita hiuksia.

Vaikka peli sisältääkin graafisesti kahta eri tyyppiä ajoneuvoja ovat ne kuitenkin kaikki samojen ajomallien ja fysiikoiden kourissa, joten myös standardi autoilla ajaessa ajaminen tuntuu samalta, kuin premium malleilla.

Pelitiloista tuttu B-spec, joka debytoi Gran Turismo 4:ssä ja jatkui hieman eri muodossa Gran Turismo 5:ssa loistaa nyt poissaolollaan ja allekirjoittaneen mielestä tämä on hyvä juttu, sillä peli keskittyy nyt uuri siihen mihin autoilupelin kuuluukin eli ajamiseen eikä kyvyttömän tietokonekuskin jatkuvaan ja turhauttavaan valmentamiseen.

Gran Turismo 6:ssa pelaajan ura kilpa-auton kuljettajana etenee aikaisemmista peleistä tutuissa ajoluokissa, jotka taas edellisestä pelistä poiketen vaatii lisenssin suorittamisen, jotta pääsee kisaaman yhä kovemmissa kilpaluokissa, mutta sarjan aiemmista peleistä poiketen jokainen lisenssi sisältää vain viisi testiä kymmenen sijaan.

Peli esittelee myös uuden tähti-systeemin, jossa kisoja voittamalla ansaitsee tähtiä. Näitä tähtiä, kun kerää tarpeeksi niin saa avattua uusia kisoja. Ensimmäisestä sijasta saa täydet kolme tähteä, toisesta sijasta kaksi ja kolmannesta yhden. Eli voittaminen on lähes pakollista pelin uramoodissa etenemisen kannalta.

Myös rallikisat eli soralla ajettavat kisat tekevät paluun Gran Turismo 6:ssa ja ovatkin astetta paremmin ja vähemmän turhauttavalla tavalla toteutetut, kuin edellisessä osassa. Myös itse soralla ajaminen on jonkin verran parantunut, nyt autot eivät enää tunnu siltä, kuin ajaisi jäällä vaan pitoa löytyy paremmin, varsinkin sitten, kun soralla ajamisen jalon taidon sisäistää eli käytännössä kaasua pitää polkea jos ei halua löytää itseään pusikosta kurveissa.

Olen itse jo pitkään toivonut, että nämä sorakisat jäisivät pois Gran Turismosta, koska ne eivät ole koskaan ollut erinomaisen hyviä ja on olemassa pelejä jotka tekevät sen niin paljon paremmin, kuin Gran Turismo. Gran Turismon pitäisi keskittyä siihen minkä se tekee parhaiten eli asfaltilla rata-ajamisen, mutta Gran Turismo 6:ssa sorakisat ovat parempia kuin aiemmin, mutta siitä huolimatta ilman niitä oltaisiin selvitty.

Myös online moninpeli tekee paluun. Peli sisältää myös edelleenkin jaetun ruudun paikallisen kaksin pelin, sekä ns. arcade moden, mutta siihen pääsee nykyisin käsiksi pelin uramoodin aloitusruudusta, joten erillinen arcade moodi edellisten osien tapaan on hylätty. ratkaisu on ihan toimiva.

Itse online pelimoodi on kokenut huomattavia ja vähän pienempiä parannuksia siellä ja täällä. Nyt pelaajilla on enemmän vaihtoehtoja muokata kisoja haluamikseen ja käyttöliittymä on huomattavasti parempi kuin sarjan edellisessä osassa sekä se myös toimii jouhevammin.

Myös kisaaminen on uudessa Gran Turismossa sulavampaa ja sujuvampaa kuin aikaisemmin. Eikä internet viiveestä johtuvaa ns. warppimista esiinny enää läheskään niin paljon.

Peli on siis edelleen Gran Turismo-peli, joitain asioita on parannettu, jotkut ongelmat ovat olemassa vieläkin sekä graafinen eripuraisuus, joka vaivasi myös PS3:sen ensimmäistä Gran Turismo-peliä vaivaa myös tätä toistakin. Jos on valmis katsomaan tuon läpi sormien ja pidät Gran Turismosta niin pidät myös tästä, jos taas et pidä Gran Turismosta et varmasti pidä tästäkään, mutta kaikille autoilupelien ja varsinkin Gran Turismo-sarjan ystävillä suosittelen kutosta lämpimästi vioistaan huolimatta.

Peli on saatavilla PlayStation 3:lle nykyään sopuisaan noin 30 euron hintaan. Pelin Anniversary Editionin saa itselleen noin viisi euroa kalliimmalla.

Youtube: http://youtube.com/madfinntech
Dailymotion: http://www.dailymotion.com/madfinntech
Twitter: https://twitter.com/MadFinnTech
Facebook: https://www.facebook.com/madfinntech
G: https://plus.google.com/u/0/+PyydysmakiNetmadfinntech

Add a Comment