20 vuotta Pokémoneja

Nintendolla on syytä juhlaan. Pokémon, pelisarja joka määritti kokonaisen pelaajasukupolven,  täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Katsotaan ajassa taaksepäin mitä kaikkea mahtuukaan Pokémonin kaksikymmenvuotiselle matkalle.

27. helmikuuta vuonna 1996 Nintendo lanseerasi uuden pelisarjan nimeltä Pocket Monsters. Se on peli, jossa pelaajien täytyy ottaa kiinni ja kouluttaa 150 eri oliota. Siitä tulee nopeasti valtava hitti, ja lokakuussa 1999 nämä pienet oliot valtaavat myös Euroopan. Uusi ilmiö on syntynyt.

Red, Blue and Yellow

Pocket Monster pelisarja oli jo porskuttanut täydellä teholla kolme ja puoli vuotta ennen kuin se rantautui Eurooppaan. Nintendo lanseerasi pelisarjan Euroopassa sen suosion ollessa vasta kasvussa. Peli saa uudeksi nimekseen Pokémon. Vihreä versio vaihtuu siniseen (Blue) ja Game Boy -pelien ohella näytettävä televisiosarja valloittaa tuhansien lasten sydämet. Ei aikaakaan, kun keräilykorttipeli vie Pokémonit kouluihin ja leikkikentille.

20v_pokemon_01

Pikachu osoittautuu suosikiksi lasten keskuudessa. Tämä keltainen hiiri on televisiosarjan valokeila, mutta on näkyvillä vähemmän Red ja Blue -peleissä. Tämä tosin muuttuu Pokémon Yellown lanseerauksen myötä vuosi originaalien julkaisun jälkeen. Peli seuraa samaa tarinaa kuten edeltäjänsä, ja lainaa lisäksi muutamia elementtejä tv-sarjasta. Kaikki pelaajat aloittavat Pikachulla, joka – aivan kuten tv-sarjassa – kieltäytyy asumasta Poké-pallossaan ja seuraa pelaajaa kaikkialle.

Pian tämän jälkeen Pikachu ilmestyy Super Smash Brosille Nintendo 64 -konsolilla sekä hiukan myöhemmin Pokémon Stadiumille ja Pokémon Snapille. Siinä missä Red, Blue ja Yellow keskittyvät tarinaan, Stadiumissa on kyse vuoropohjaisen taistelujärjestelmän 3D esityksestä. Pokémon Snap edustaa hieman omituisempaa peliä. Siinä pelaaja huristelee ympäriinsä ottaen samalla kuvia Pokémoneista. Viskomalla Pokémoneja omenilla voi herättää niiden huomion ja napata kuvan niiden reaktioista. Tästä toiminnasta napsahtaa mukavasti bonuspisteitä tilille.

Pokémon hype

Vuonna 1999 nsimmäinen täyspitkä Pokémon elokuva tulee teattereihin Japanissa ja USA:ssa. Euroopassa Pokémon The First Movie: Mewtwo Strikes Back saatiin valkokankaalle vuonna 2000. Tarina keskittyy Mew-Pokémonin fossiilista kloonattuun supervoimakkaaseen Pokémoniin nimeltä Mewtwo.

Elokuva edesauttaa rakentamaan ennennäkemättömän hypen Pokémonien ympärille. Pokémon keräilykortit ja figuurit korvaavat marmorikuulat leikkikentillä ja koulupihoilla. Lapset kirjoittavat Pokémon kynillään Pokémon muistivihkoihinsa ja painavat illalla päänsä tyynyyn, jota koristaa Pikachun kuva.

Vuonna 2001 Pokémon -sarja saa jatkoa Game Boy Color -käsikonsolille julkaistuilla Silver, Gold ja Chrystal versioilla. Kahta vuotta myöhemmin Ruby, Sapphire ja Diamond ilmestyvät Game Boy Advancelle. Ennen siirtymistä uuden sukupolven DS -konsolille, Nintendo julkaisee Fire Red ja Leaf Green -pelit GBA:lle, jotka ovat uudistettuja versioita originaaleista Pokémon Red ja Blue -peleistä. Tulevina vuosina myös Silver, Gold, Ruby ja Sapphire -peleistä tehdään uusintaversiot.

20_pokemon_02

Pokémon anno 2016

Nintendo eShop -verkkopalvelun lanseerauksen myötä vuonna 2011 Pokémonit tulevat myös saataville verkkoon. Vuonna 2013 Pokémon pelit saavat kuitenkin historiansa suurimman päivityksen. Pokémon X ja Y tuovat pelisarjan 3DS:lle. Täysin uusi graafinen tyyli, paranneltu internet-pelaaminen ja Mega Evolutions myötävaikuttivat suurelta osin pelien valtavaan kaupalliseen menestykseen. Omega Ruby ja Alpha Sapphire, jotka ilmestyvät vuosi X ja Y -pelien jälkeen, käyttävät myös näitä uusia pelitekniikoita.

Yhtäkkiä on vuosi 2016, ja on kulunut 20 vuotta siitä, kun Pocket Monsterit tulivat markkinoille Japanissa. 18 peliä on ilmestynyt Nintendo käsikonsoleille, joista kuudesta on tehty uusintaversio. Näiden lisäksi Pokémonien historiaan kuuluu yli 30 spin-off peliä, 18 kautta tv-sarjoja, tusina elokuvia ja rajaton määrä keräilykortteja, pehmoleluja, figuureja, julisteita ja muita tavaroita. Kokonainen sukupolvi on kasvanut Pokémonin rinnalla. Lapset, jotka vaihtoivat keräilykortteja lastentarhan pihalla, ovat kasvaneet aikuisiksi. Fanisivujen käyttäjäkunnasta käy kuitenkin ilmi, että tämä sama sukupolvi pelaa vieläkin Pokémon videopelejä.

Pokémonin tulevaisuus näyttää valoisalta. Pokémon GO, lisätyn todellisuuden mobiilipeli, jossa pelaajat jahtaavat harvinaista virtuaalipokémonia, ilmestyy vuonna 2016. Pokkén Tournament tuo ensimmäistä kertaa reaaliaikaiset Poké-taistelut Wii U:lle. Vaikuttaa siltä, että kaikkien näiden vuosien jälkeen emme ole vielä saaneet tarpeeksemme Pokémoneista.

 

Add a Comment