Acer Predator XB271HU 27” -pelinäyttö arvostelu

Olen tässä viimeisen viikon aikana pelannut paljon pc-pelejä ja syy siihen on se, että minulla testissä Acerin uusi 144 Hz (ylikellotettavissa 165 hertsiin) virkistystaajuutta tukeva Predator XB271HU 27-tuumainen pelinäyttö Nvidia G-Sync -teknologialla varustettuna. Näytön paneeli on IPS (In-plane Switching), joka takaa hyvän väritoiston ja laajat katselukulmat. Tarkemmat ominaisuudet voi katsoa täältä https://www.verkkokauppa.com/fi/product/60123/gfjcs/Acer-Predator-XB271HU-27-pelinaytto.

Käyttöönotto

Näytön käyttöönotto oli helppoa. Operaatiosta selviää kunnialla yhden hengen tiimillä. Jalusta on helppo kiinnittää paneeliin ja ei vaadi työkaluja, mutta suosittelen kiristämään jalustan kiristysruuvin noin varmuuden vuoksi ruuvimeisselillä.

Jalusta on tukeva, eikä näyttö heilu pöydällä esim. kovallakaan näppäimistön paukuttelulla. Jalustan punaiset osat ovat ilmeisesti alumiinia tai jotain muuta metallia ja näyttävät luonnossa paljon tummemmilta kuin tuotekuvissa.

Näyttö on tehtaan jäljiltä asetettu käyttämään 60 Hz -moodia. Jotta näytöstä saa kaiken irti pitää käyttäjän ensitöikseen sukeltaa näytön valikkoon. Valikon painikkeet ovat näytön etupaneelissa ja valikoiden käyttö on nopeaa ja loogista pienen harjoittelun jälkeen.

Pienen etsimisen jälkeen löysin ylikellotusasetukset valikosta ja asetin maksimivirkistystaajuuden mainospuheissa luvattuun 165 hertsiin ja rukoilin parasta. Seuraavaksi näyttö käynnisti itsensä uudestaan, kuten näytölle tuleva ilmoitus kertoi, joka samalla näytti toimintaohjeet siltä varalta, että ylikellotus epäonnistuu. Tämä on hyvä asia, että ei tarvitse ihmetellä sormi suussa, että mitä tehdä jos näyttö vain sammuu ja mitään ei tapahdu. Vielä tämän jälkeen Nvidian säätöpaneelista täytyy asettaa virkistystaajuus 165 hertsiin ja pelit käyntiin.

acer_xb271hu_s

Pelaaminen korkeilla virkistystaajuuksilla ja ruudunpäivityksellä

Tämä on ensimmäinen kerta, kun pääsin pelaamaan yli 60 Hz -virkistystaajuudella tai yli 60 fps (frames per second) sitten kuvaputkinäyttöjen ja vuoden 2008.

Ensimmäinen reaktio on se, että kuinka sulava liike voi tällaisella näytöllä olla jo ihan työpöytäkäytössä. Kursorin liikuttelu hiirellä on sulavaa ja kun siihen tottuu, niin jo pelkästään tämä näyttää ja tuntuu kömpelöltä tavalliselta 60 Hz -näytöltä. Yksi syy miksi pc-pelaajat eivät voi sietää pelaamista alhaisilla ruudunpäivitysnopeuksilla, koska kun kerran tottuu pelaamaan korkeammilla ruudunpäivityksillä, niin paljon alhaisemman ruudunpäivityksen tuntee heti kontrollien viiveenä.

Kuitenkin korkea virkistystaajuus pääsee oikeuksiinsa täysillä nopeatempoisissa peleissä joissa tarkkuus ja nopeus ovat ratkaisevassa asemassa voittamisen tai häviämisen kannalta, kuten juuri Overwatchin tapaiset moninpeliräiskinnät tai nopeita reaktioita vaativat kilpa-ajopelit kuten Dirt Rally. Sulava ruudunpäivitysnopeus ei vain paranna visuaalista kokemusta, vaan myös pelituntumaa. Nopeatempoisiin peleihin Acer Predator XB271HU onkin lyömätön enkä varmaan voi kuvitella enää palaavani pelaamaan nopeita reaktioita vaativia pelejä tavalliselta 60 Hz -näytöltä.

Muut ominaisuudet

Näyttö sisältää positiivisena yllätyksenä myös HDMi-sisääntulon Displayportin lisäksi, joten sain kätevästi myös konsolin kiinni näyttöön pelinkaappaustarpeitani tyydyttämään. HDMi:tä käyttäessä näyttö on lukittu 60 Hz -virkistystaajuuteen ja G-Sync ei ole käytössä. Näytössä on myös kaiuttimet ja kuten odottaa saattaa niin ne eivät laadultaan päätä huimaa. Niistä saa äänet kuulumaan niin Displayportin kuin HDMI:n kauttakin. Näytön pystyy myös asettamaan pystyasentoon (Pivot), tämä ominaisuus kätevä esim. joitakin vanhoja arcade-pelejä pelatessa tai pitkiä dokumentteja lukiessa. Näin sisällöntuottajan näkökulmasta Wide Color Gamut (100 % sRGB) on loistava ominaisuus myös pelinäytössä.

acer_xb271hu_io_detail_crop

Tämä näyttö sisältää myös erillisen pelimoodin (Game Mode), johon voi tallentaa kolme eri profiilia eri asetuksilla. Näytön valikoista saa myös laitettua tähtäimen ruudulle joka helpottaa lonkalta ampumisen tarkkuutta. Acer Predator XB271HU tarjoaa siis paljon ominaisuuksia pelaajalle erinomaisella kuvalla.

Add a Comment