Ajatuksia pelien tulevaisuudesta sekä pelien menneisyydestä

Kokosin tähän vähän mietteitäni koskien pelien digitaalista jakelua ja vanhojen pelien hintojen nousua.

Olen tässä viimeaikoina katsellut paljon Youtube videoita pelien keräilystä ja siinä samalla törmännyt tähän aiheeseen mikä koskee vanhojen pelien hintoja. Toki yleensä haluttujen pelien hinnat ovat olleet korkeita, mutta ovat käyneet ilmi, että myös vähemmän harvinaisten pelien hinnat on lähtenyt räjähdysmäiseen nousuun. Varsinkin maailmankuuluissa nettihuutokaupoissa kuten Ebay.

Tämä todennäköisesti johtuu peliaiheisten ja varsinkin retropeliaiheisten Youtube kanavien suuresta kasvusta. Tuntuu, että nykyään jokainen joka on vähänkään kiinnostunut muistakin peleistä, kun niistä uusimmista Xbox One ja Playstation 4 peleistä, on pystyttänyt retropeliaiheisin kanavan Youtubeen ja tämä tietenkin johtaa siihen, että entistä enemmän ihmisiä kiinnostuu vanhoista pelikonsoleista ja peleistä.

Tästä seuraa kysynnän ja tarjonnan laki. Mitä enemmän kysyntää, sitä vähemmän tarjontaa josta seuraa hintojen nouseminen. Vaikka kyseessä on vain 10–20 vuotta vanha videopeli ilman ohjekirjaa tai alkuperäistä pakkausta, menepäs vaatimaan noita niin johan hinta pompsahtikin, koska nuo versiot peleistä on vielä harvinaisempia. Siihen aikaan kun pelit vielä jaettiin pelikaseteilla (cartridge) ihmiset ajattelivat, että se upea pahvikotelo on vain pakkaus ja mitä niitä nurkissa säilyttelee ja ne heitettiin roskikseen, ikävä kyllä. Nykyään siis onkin todella arvokasta tavaraa jos vähän harvinaisemman tai halutumman pelin löytää alkuperäispakkauksessaan ohjekirjan kera (Complete In Box = CIB) ja jos se vielä on hyvässä kunnossa, hinta nousee entisestään.

Ja tästä päästäänkin seuraavan aiheeseen. Eli fyysisen median katoamiseen, nykyään pelijulkaisijat suosivat digitaalista jakelutapaa, koska käytettyjä pelejä ei ole ja valmistuskustannuksissa säästetään. Eli ollaan kokoajan menossa siihen suuntaan, että fyysisiä käsin kosketeltavia pelejä ei kohta enää olekaan niin tämä myös on lisännyt vanhempiin peleihin kohdistunutta kiinnostusta.

Varsinkin kun, esim. Sonyn suunnasta on jo ehditty väläyttelemään, että Playstation 5 ei olisi enää nykyisen tapainen pelikonsoli vaan ennemminkin palvelu, josta käyttäjät ”striimaavat” (stream) eli suoralataavaat pelit omalle päätteelleen, eli käytännössä peli on olemassa vain palveluntarjoajan palvelimilla jossain huitsin nevadassa. Tähän asti sentään on saanut tiedostot omalle kiintolevylle.

Tämä kaikki lisää retropelien keräilijöitä ja kiinnostusta vanhempia laitteita kohtaan, koska jos omistat Mortal Kombat II:sen Mega Drivelle, voit pelata sitä niin kauan kuin omistat pelikasetin ja laitteen jolle se on tehty. Mutta digitaalisessa jakelussa voi käydä höhlästi jos palveluntarjoaja päättääkin sammuttaa palvelimet, varsinkin suoratoisto tapauksessa ei ole minkäänlaista mahdollisuutta enää pelata ”ostamiasi” pelejä.

Henkilökohtaisesti sanon ison EI vain digitaaliselle tulevaisuudelle. Tämä on yksi syy miksi pyrin jopa PC pelini ostamaan fyysisinä kopioina tästä lähtien sekä Playstation 4 pelini aina ensisijaisesti fyysisellä medialla.

Sitten vielä yksi juttu mihinkä törmäsin tässä vähän aika sitten, en muista mikä peli oli kyseessä, mutta kyseessä oli siis jostain vanhasta pelistä, joka siis on vaikea alkuperäismuodossaan löytää, tehty uudelleen printtaus. Kyseessä oli joku Super Nintendo peli, jota ei ollut koskaan julkaistu Pohjois-Amerikassa, joten siitä on jotain fanityöllä onnistuttu painamaan NTSC SNES-konsoleissa toimiva uudelleen printti, joka siis ei ole virallinen SNES-peli, mutta täysin vastaava.

Siitä tulikin mieleeni, että esim. GOG.com (Good Old Games), joka myy vanhoja PC-pelejä valmiiksi konfiguroidussa muodossa, jotta ne toimisivat moderneilla tietokoneilla ongelmitta. Niin olisin todella kiinnostunut ostamaan näitä pelejä vaikka pari euroa kalliimmallakin, jos saisin alkuperäisjulkaisua noudattavan uudelleen printin peleistä, toki sen sijaan, että peli tulisi korpuilla tai lerpuilla niin se tulisi nyt vähintäänkin CD-ROM muodossa. Mutta siis ihan alkuperäistä vastaavassa isossa laatikossa, josta vanhat PC-pelit ovat tunnettuja ja rakastettuja. Okei se vähentäisi alkuperäisten painosten hintaa esim. Ebayssa, mutta keltä muilta se olisi pois kuin retropelien jälleen myyjiltä. Itse ainakin olisin kiinnostunut näistä ”big box” PC-peleistä, jotka toimisi mukisematta myös uudessa Windows 7/8 koneessani. Ehkä jopa tulevassa Steam OS koneessa? Ken tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Kiitos jos jaksoit lukea koko seinän tekstiä tänne asti, jos haluat jakaa mielipidettäsi aiheesta jätä kommenttia alle. Se ei vaadi edes mitään rekisteröitymistä.

Long live retro games on consoles and PC.

Add a Comment