AMD paljasti Radeon VII maailman ensimmäisen 7nm -näytönohjaimen

AMD piti eilen illalla Suomen aikaa CES (Consumer Electornics Show) 2019 esityksensä Amerikan Yhdysvaltojen Nevadassa Las Vegasissa. Esitys kesti noin tunnin ja AMD:lla oli paljon asiaa, mutta ehkä koko esityksen mielenkiintoisin paljastus näin pelaajan näkökulmasta oli tietenkin uusi ja maailman ensimmäinen 7nm prosessia käyttävä pöytäkoneisiin tarkoitettu näytönohjain Radeon VII.

Lisa Su holding Radeon VII

Otetaan elefantti pöydälle heti. Eli Radeon VII tai Radeon 7, ihan miten vaan on käytännössä Vega 2 -tuoteperheen kortti, eikä paljon odotettu AMD: Navi-teknologia. Se tarkoittaa sitä, että Radeon VII tarjoama perinteinen pelisuorituskyky jää RTX 2080 -tasolle eli GTX 1080Ti -tasolle, joka on siis ollut saatavilla jo parisen vuotta Nvidialta. Kun Radeon VII:n hintakin on varsin korkea 699 dollaria eli Suomessa ainakin siellä 799 euron luokassa ellei jopa enemmän, ei kortti ole kaikkein houkuttelevin vaihtoehto pelaajalle. Tämä siis Direct X 11- ja 12 -rajapintoja tukevissa peleissä, kun taas Vulkania käyttävissä peleissä Radeon VII jättää RTX 2080:n jonkinlaisella marginaalilla taaksensa.

Itse ostaisin kuitenkin RTX 2080:n pelaamista varten minä päivänä tahansa, sillä Radeon VII ei tue säteenjäljitystä (ray tracing) eikä teknologiaa uutta mullistavaa teknologiaa kuten DLSS. 7nm on hieno asia, mutta jos suoristuskyky ei ole siellä missä pitää, eli tässä kohtaa odottelisin RTX 2080 Ti suorituskykyä, niin ei sillä nyt hirveästi ole merkitystä kuinka suurella tai pienellä prosessilla siru on tuotettu.

Negatiivisesti hintaan vaikuttaa varmasti myös AMD:n käyttämä HBM 2 (High Bandwidth Memory) -muisti. jota kortista löytyy hulppeat 16 GB tai gigatavua, joka tarjoaa luonnollisesti mahtavan 1 TB/s kaistanleveyden. Sanoisinkin, että Radeon VII on paljon houkuttelevampi joihinkin muihin tehtäviin kuin pelaamiseen ja se varmaan AMD:llakin on päällimäisenä tätä korttia luodessa ollut vaikka sitä myös pelaajille markkinoikin. Muita speksejä ovat 3840 Stream-prosessoria, jotka sykkivät parhaimmillaan 1,8 GHz kellotaajuudella. Peruskellotaajuus on 1,2 GHz.

Myyntiin Radeon VII tulee 7. helmikuuta. AMD:n virallinen tuotesivu.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *