AMD Ryzen 3000, Intelin kaataja?

Vielä ainakin yksi CES 2019 -uutinen. Eli menneellä viikolla pidetyillä CES 2019 -messuilla Las Vegasissa Nevadassa Amerikan Yhdysvalloissa AMD esitteli monia asioita, mutta tietokoneharrastajalle ja pc-pelaajalle niistä kaikkein mielenkiintoisin oli ehkä seuraavan sukupolven Ryzen -prosessori eli 7nm prosessilla valmistettu Ryzen 3000.

Ryzen 3000 perustuu Zen 2 arkkitehtuuriin, joka käyttää ns. chiplet-suunnittelua, jossa on kaksi erillistä sirua. Suurempi näitä on 14nm I/O -siru ja pienempi 7nm Zen 2 -siru. Arkkitehtuuri on siis sama kuin AMD:n samassa lehdistötilaisuudessa esittelemissään 7nm serveriprosessoreissa Epycissä.

Ryzen 3000 on suuri harppaus eteenpäin suorituskyvyssä edellisiin Ryzen-prosessoreihin verrattanu. Lyhyehkön näytetyn pelidemon perusteella Ryzen 3000 pyöritti peliä helposti 120+ fps 1080p -resoluutiolla ja päihitti Intelin tämän hetken kuluttajamarkkinoille suunnatun lippulaivan i9-9900K -prosessorin Cinebench-testissä. Käytetty Ryzen 3000 -siru sisälsi kahdeksan ydintä ja 16 säiettä (8 cores 16 threads).

On sanomattakin selvää, että jos AMD pystyy edes lähelle saavuttamaan yhtä suuret kellotaajudet Ryzen 3000:lla päihittää se ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen Intelin kuluttajaprosessoreiden suorituskyvyssä. Mikä on vain hyvä merkki kilpailun kannalta ja kun on kilpailua, niin suurin voittaja on kuluttaja eli sinä ja minä.

AMD Ryzen 3000 julkaistaan kesällä 2019. Sen tulisi kilpailla kukkulan kuninkuudesta Intelin i9-9900K:n kanssa ja olemalla samalla edullisempi.

Myös Inteliltä on tulossa uusi Ice Lake 10nm prosessori. Joten mielenkiinnolla jäämme odottelemaan mitä tämä vuosi pc:n kasaajalle tarjoaa. Periaatteessa täysin “AMD”-kone voisi olla mahdollinen Ryzen 3000:n ja Radeon VII:n ansiosta. Jos ei tarvitse saada kaikkein parasta suorituskykyä, maksoi mitä maksoi RTX 2080Ti:n muodossa.

Radeon VII kannatanee pistää tilaukseen heti, jos sen halajaa saada. Olen kuullut saatavuudesta huolestuttavia huhuja.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *