Apple iPhone X -arvostelu

Sain käsiini Applen uusimman lippulaivapuhelimen, eli iPhone X:n (64GB malli), joten tehdään pieni katsaus mitä saa ja mitä ei saa tuplaten OnePlus 5T:n hinnalla, puhelin jota tällä hetkellä päivittäin käytän.

Ulkoasu

Aloitetaan puhelimen ulkoasun kommentoinnilla, kuten minulla on näissä aina ollut tapana. Tämä on tietenkin ihan subjektiivista ja kauneus on katsojan silmässä, mutta en ole koskaan ollut iPhonen muotoilun ja tyylin suuri fani sillä tykkään kulmista.

Esim. pelikonsoleista kaunein koskaan on alkuperäinen PS2, koska se on kulmikas. Autoissakin pidän kulmikkaamista muotoiluista. Ei varmasti tule yllätyksenä, että iPhonen liian pyöristetyt kulmat ja itse näytönkin pyöristetyt kulmat ei oikein toimi minulle. Ei laite nyt ruma ole, mutta ei ihan minun kuppi teetä. Tykkään kuitenkin sen tyylikkäästä kiiltävästä takapinnasta sekä ruostumattomasta teräs reunuksesta, tosin laite on sen johdosta kylmän tuntuinen kädessä. Luonnollisesti nämä kaikki kiiltävät pinnat rakastaa kerätä sormenjälkiä.

Sitten täytyy mainita vielä se elefantti huoneessa, eli iPhone X:n mielipiteitä jakava näytön yläosassa sijaitseva sensoriyksikkö, joka sisältää infrapunakameran, infrapunavalon, etäisyyden tunnistimen, ympäristön valoisuuden tunnistimen, kaiuttimen, mikrofonin, 7 megapikselin kameran ja pisteprojektorin. Eli siis paljon teknologiaa sieltä löytyy, mutta olisin silti mieluummin ottanut ihan oman tilan tuolle puhelimen yläosasta sen sijaan, että änkeä näyttöä sen ympärille. Ei tuo käytännössä millään tavalla haittaa, se on vain typerän näköinen.

Näyttö

Näyttö on ensimmäistä kerta OLED-tekniikalla toteutettu Applen puhelimissa, eli kapasitiivinen Super Amoled, 16 milj. väriä. Kokoa sillä on 5,8 tuumaa ja sen peitto laitteesta on noin 82,9%. Mikä on kohtuu hyvä näin nykyään kun tuo reunaton näyttö on muotia.

Näyttö on tarkkuudeltaan 2436 x 1125 pikseliä, kuvasuhteeltaan 19,5:9 ja pikseltiheys on 458 ppi (pikseliä tuumalla), joka on enemmän kuin riittävä, sillä tällä hetkellä päivittäisessä käytössäni olevassa OnePlus 5T:ssä vastaava luku on ”vain” 401 ppi ja sekin on täysin riittävä tuottamaan erittäin terävän kuvan jopa hivenen isommalla ruudulla (6,01”). Näytön maksimikirkkaus on ulkokäyttöönkin riittävät 625 cd/m2, Oneplus 5T:n vastaava lukema on noin 540 cd/m2.

True Tone

True Tone on iPhone X:ssä ominaisuus joka automaattisesti säätää näytön valkotasapainoa maanläheisemmäksi eli lämpimämmäksi hallitsevan valaistuksen mukaan. Olen kokenut tämän yhdeksi puhelimen parhasta ominaisuuksista sillä se todella toimii hyvin ja tekee näytöstä mukavamman silmille katsella, mutta kuitenkaan vaimentamatta värejä.

Niille jotka haluavat varsinaiset värit ilman True Tonea, tämän toiminnon voi kytkeä pois päältä. En ollut itsekään ensin varma, mutta hetken sitä käytettyäni en kytkisi sitä pois päältä. Se on vähän kun television kalibrointi tehtaalta tulleista vivid-kuvatiloista luonnollisempiin väreihin. Aplodit Applelle tästä, nyt haluaisin tämän kaikkiin puhelimiin mitä tulen koskaan käyttämään.

Super Retina, niinkuin Apple sitä kutsuu pystyy myös näyttämään HDR-kuvia (High Dynamic Range, laajasävykuva) mm. Netflixistä. Se tukee Dolby Vision laajasävykuvaa, jota tykkäsinkin laitteella katsella.

Tekniikka

iPhone X:n sisällä sykkii Applen uusi neuroarkkitehtuuri A11 Bionic -suoritin, jonka mainostetaan tekevän 600 miljardia kalkulaatiota sekunnissa. Käytännössä se on hexa-core, eli kuusi ytiminen prosessori (2x Monsoon + 4x Mistral) ja se sykkii 2,39 Ghz taajuudella. Ei siis hidas, mutta ei markkinoiden nopeinkaan, ainakaan suoraan kellotaajuudella mitattuna. GPU:na hyrrää sekin Applen oma kolmeytiminen grafiikkapiiri, joka ainakin omien testieni perusteella pyöritti Injustice 2 -peliä siinä missä OnePlus 5T:n Adreno 540 -siru.

Puhelut ja ääni

Mitäpä puheluista voi edes näin vuonna 2018 sanoa, ne toimii. Ei ehkä ihan niin hyvälaatuisesti kun päivittäisessä käytössäni olevassa OnePlus 5T:ssä. iPhone X käyttää nano-sim-korttia.

Netflixin katselu ja videoiden katselu Youtubesta oli nautinnollinen kokemus iPhone X:llä kiitos puhelimen stereokaiuttimien, jotka on sijoiteltu puhelimen kumpaankin päähän. Tämän koettuani haluan ominaisuuden tästä eteenpäin jokaiseen puhelimeen.

Käyttöjärjestelmä ja Face ID

Käyttöjärjestelmänä on luonnollisesti Applen oma IOS versio 11.1.1. Tämä on siis ensimmäinen iOS-laite jota olen koskaan käyttänyt, niin en nyt osaa sanoa onko se huomattava parannus tai kenties huonompi kuin joku aikaisempi versio. Sen osaan kuitenkin sanoa, että en kokenut sitä käyttäessä mitään ongelmia tai takkuiluja, ainakaan itse puhelimen puolella.

Onhan se vähän outo käyttää Androidiin tottuneena, mutta kun sen sielunelämän ja tietyt pyyhkäisyt oppii, niin ei siinä mitään vikaa ole, noin niinkun puhtaasti käytettävyyden kannalta.

Yksi asia mistä pitää hieman risuja antaa on se, että iPhone X vaatii näytön pyyhkäisyn ennen kun lukitusnäyttö poistuu ruudulta vaikka Face ID kasvojentunnistus on jo varsinaisen lukituksen avannut, koin tämän hieman oudoksi ja turhaksi asekeleeksi. Kilpailija OnePlus 5T aukeaa samantien kasvojentunnistuksen jälkeen.

Sormenjälkitunnistus loistaa kokonaan poissaolollaan ja edelleen löytyy kilipalijasta samaan aikaan kasvojentunnistuksen kanssa. iPhone X:n kasvojentunnistus on toki huomattavasti kehittyneempi ja toimii paremmin kuin OnePlus 5T:n vastaava, varsinkin hämärissä olosuhteissa, mutta niin sietääkin jos sen on ainut tapa avata puhelimen lukitus, kun taas 5T:ssä, jos kasvojentunnistus epäonnistuu niin sormi vain tunnistimelle ja puhelin aukeaa.

Kamera

Ehkä suurin syy omistaa iPhone X on kamera, joka on aivan taivaallisen hyvä ja selvästi paras kamera matkapuhelinmarkkinoilla, ainakin siihen asti kunnes Samsung Galaxy S9+ julkaistiin. Still-kuva osastolla nämä kaksi vaihtelee iskuja, mutta videokuvausosastolla iPhone X on edelleen kukkulan kuningas, vaikka S9+ tuottaa myös 4K 60 fps videota, toisin kun esim. OnePlus 5T, joka rajoittuu 4K-resoluutiolla 30 kuvaan sekunnissa (fps) ja 10 minuuttiin.  Samsung S9+ 4K 60 fps videokuvaus 5 minuuttiin, kun taas iPhone X antaa kuvata, jopa 4K 60 fps -tilassa niin kauan kuin tilaa riittää, joka on tämän arvostelun mallissa vain 64 gigatavua).

Takakamera on siis kaksilinssinen 12 megapikseliä , f/1.8, 28 mm ja 12 megapikseliä, f/2.4, 52 mm, kaksi optista kuvanvakainta, 2x optinen zoom ja 10x digitaalinen zoom, 4x LED True Tone salama ja hidas synkroni.

Takakamera kuvaa videota 2160p @ 24/30/60 fps ilman aikakatkaisuja, 1080 @ 30/60 fps, 720p @ 30 fps, sekä sisältää hidastetun videon tuen 1080p @ 120 ja 240 fps ja videokuvanvakaimen 1080p ja 720p resoluutioilla. Muita ominaisuuksia ovat geotagging, yhtäaikainen 4K -videokuvasus ja 8 MP kuvan tallennus, hipaisutarkennus, kasvojen ja hymyn tunnistus sekä HDR.

Etukamera tai niinkun Apple kutsuu sitä TrueDepth-kamera on teknisiltä ominaisuuksiltaan 7 megapikeliä, f/2.2, 32 mm ja sisältää muotokuvatilat ja tukee Animojiia, aspketi jonka jätin puhtaasti tätä arvostelua varten testaamatta, koska en usko moisen vaikuttavan kenenkään ostopäätökseen. Etukamera kuvaa videota 1080p @ 30 fps ja 720p @ 240 fps. Sisältää kasvojen tunnistuksen ja HDR:n.

 

Yhteenveto

Loppujen lopuksi iPhone X on loistava puhelin ja varsinkin videokuvaukseen tämän hetken paras puhelin. Se on nykytrendien vastaisesti hieman pienenmpi laite, kuin esim. tämän arvostelun verrokkilaitteena käytetty OnePlus 5T ja uusi juuri julkaistu Samsung Galaxy S9+. Tämä tarkoittaa sitä, että sitä on helpompi käyttää yhdellä kädellä, varsinkin jos omaa pienet kädet.

Tämä on ensimmäinen Applen puhelin jossa on nykystandardit täyttä Super AMOLED -näyttö ja se on aivan loistava, ei ehkä niin iskevän näköinen kun esim. Samsungin puhelimissa ja ehkä hieman ahtaan oloinen verrattuna OnePlus 5T:n huomattavasti suurempaan näyttöön, mutta se auttaa akkukestoa, joka onkin ehkä iPhone X:n heikkoja puolia. Akku on kapasiteetiltaan 2716 mAh, sen kestoksi luvataan 21 tuntia puheluissa, 12 tuntia internet käytössä, 13 videontoistossa ja 60 tuntia äänentoistossa. Kuulostaa suurinpiirtein oikealta, normaalikäytössä sitä sai ladata joka päivä.

Kumman sitten valitsisin iPhone X:n vai OnePlus 5T:n? No, tällä hetkellä Samsung Galaxy S9+;n, mutta jos nyt näistä kahdesta pitäisi valita, niin OnePlus 5T:n. Lähinnä siksi, että se on noin puolet halvempi, mutta siinä on isompi näyttö, yli puolet enemmän keskusmuistia (8 gigatavun malli), puolet enemmän tallennustilaa, tärkeää koska kummassakaan puhelimessa ei ole SD-korttitukea, lähes yhtä hyvä kamera still-kuvaukseen ja henkilökohtaisesti tykkään käyttää Androidia enemmän. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, minulla oli paljon ongelmia kuvien ja videoiden siirron kanssa tietokoneelle (Windows 10) iPhone X:llä, kun taas OnePlus 5T:n kanssa ei ole ollut mitään ongelmia.

One Comment

Add a Comment