Ihmiset jo valmiita pilvipelaamiseen?

Tämä sama artikkeli löytyy myös videomuodossa!

Nyt tammikuun lopussa vaihtuu taas pelit PlayStation Plus -palvelussa, tarjolle tulee Bioshock Infinite ja Metro: Last Light. Henkilökohtaisesti en ole kiinnostunut kummastakaan, koska Bioshock Infinite minulla on jo PC:llä ja Metro: Last Lightin pelaan vasta joskus, kun olen eka tutustunut sarjan ekaan osaan Metro 2033, joka siis on Steam-kirjastossani ja odottaa pelaamista. Myös Metro: Last Light on yksi niitä pelejä mitä todellakin pelaan mielummin PC:llä, kun voi pelata näppiksellä ja hiirellä, sekä peli on graafisesti paljon näyttävämpi PC:llä.

Mutta asiaan, luin Pelaaja-lehden kommenttiosiota aiheesta ja ihmiset tuntuvat olevan erittäin tyytyväisiä PlayStation Plus-palveluun ja sen pelitarjontaan. Siinä mittakaavassa, että ihmiset, jotka palvelua käyttävät sanovat, että ei juuri enään osta edes pelejä PS3:lle, koska he pelaavat pelejä, joihin PlayStation Plus-tilaus oikeuttaa.

Siitä se ajatus sitten lähti, että ihmisethän on jo hyväksynyt tämän bisnesmallin, jossa he maksavat palvelun tilauksen, joka käytännössä vain antaa pelioikeuden PlayStation Plus-peleihin. Tuntuukin nyt siltä, että Sony on tietoisesti niittänyt PlayStation Plus-palvelulla tietä PlayStation Now:lle.

PlayStation Now on siis Sonyn pilvipelauspalvelu, joka todennäköisesti tulee toimimaan samaan tyyliin kuukausittaisella tilauksella ja käyttäjä saa oikeuden pelata PlayStation, PS2 ja PS3 pelejä suoratoisttena käyttäjän ruudulle. Tietysti sillä erolla, että käyttäjän laitteelle ei siis ladata mitään tiedostoja ja koko pelikirjasto on käyttäjän käytettävissä, kun PlayStation Plussasta saat vain pelit, jotka olet ”ostanut” sillon, kun ne ovat olleet saatavilla, eli mitä pidempään olet ollut PS Plus-asiakas ja aktiivisesti ”ostanut” PS Plus pelejä tilillesi sitä isompi ja kirjavampi kirjasto sinulla on pelattavana, kunhan vain PS Plus tilauksesi on aktiivinen.

Tämä tietää hyvää Sonyn pilvipelauspalvelulle, kun ihmiset ovat jo nyt hyväksyneet tämän bisnesmallin missä pelit vain käytännössä vuokrataan, tai ei oikeastaan vuokrata vaan niihin ostetaan käyttöoikeus kuukaudeksi, kolmeksi kuukaudeksi tai vuodeksi kerrallaan. Toki PS Plus-palvelu oikeuttaa muihinkin hyödyllisiin toimintoihin kuten pilvitallennuksiin, automaattisiin päivityksiin ja PS4:llä verkkopelaamiseen.

Siitä päästäänkin seuraavaan aiheeseen, joka Sonyn tulisi ehdottomasti huomioda ja katsoa läpi PlayStation Now-palvelua ja sen hinnoittelua miettiessä. PlayStation Now pitäisi ehdottomasti jotenkin integroida PS Plus -palveluun, eli jos sinulla on PS Plus niin saisit PlayStation Now ominaisuudet siihen kylkeen edullisesti. Sekä myös Sony Music Unlimited ja Suomessa vielä julkaisematon Sony Movie Unlimited. Nämä kaikki neljä palvelua, kun saataisiin saman katon alle järkevään hintaan niin Sonylla olisi käsissään voittajapalvelu. Esim. Music Unlimited ei tule ikinä ottamaan tuulta purjeisiin yksinään, vaikka onkin PS4:ssä integroituna, ihmiset käyttävät jo muita palveluita kuten Spotifyita. Sama tuon Movie Unlimitedin kanssa, jos he aikovat kilpailla Netflixin kaltaisten palveluiden kautta niin nämä on pakko tulla yhden maksun taakse PS Plussan ja PS Now -palvelun kanssa. Että nyt mietintämyssyt Sonylla päähän ja nämä kaikki samaan pakettiin järkevään hintaan niin minä ainakin maksan.

En aio ihan heti Spotifyita vaihtaa Music Unlimitediin ellen koe sitä hyödylliseksi ja edulliseksi palveluksi ja mitä Music Unlimitediin tulee niin, jotta sillä olisi mitään mahdollisuutta pärjätä kilpailussa, se tarvii kunnon asiakasohjelman Windowsille ja muille käyttöjärjestelmille. Pelkkä hidas web-sovellus ei riitä näillä markkinoilla ja muutenkin palvelu on täynnä teknisiä ongelmia. Lähes joka kerta, kun olen yrittänyt sitä käyttää niin siinä on joku ongelma niin web-sovelluksessa, kuin PS4:lläkin.

Meni vähän off-topiciksi, mutta ei se mitään, nämä palvelut liittyvät toisiinsa, varsinkin, kun tuo Music Unlimited on jo PS4:ssä ihan käyttöjärjestelmätasolla integroituna, että luulisi, että Sony ottaisi siitä hyödyn irti.

Mitä mieltä sinä olet PS Plussasta ja tulevast PlayStation Now:sta? Sekä kiinnostaako Music- ja Movie Unlimited-palvelut, ja missä tilanteessa olet valmis vaihtamaan jo käyttämäsi suoratoistopalvelut näihin Sonyn vastineisiin? Jätä kommenttia alle.

Add a Comment