Jääkiekkopelit ja EA SPORTS NHL

Tässä jääkiekon mm-kisojen aikana lätkäkuumetta on ainakin pari sataa astetta ja NHL ’13 -peliä pelataan ahkerasti. Toki sitä oikeat kiekkofanit pelailee ahkerasti muutenkin. Siitä sain sitten ajatuksen kirjoittaa pienen artikkelin jääkiekkopeleistä ja lähinnä tästä tunnetuimmasta EA SPORTSin NHL -pelisarjasta.

Jääkiekokkopelin historiaa

Kiekkopelejä on tehty jo 1970-luvun lopulta asti, mutta omat kokemukset alkavat tuolta 1990-luvun alusta Nintendo Entertainment Systemillä (NES) ja peleistä ICE HOCKEY (1988) ja BLADES OF STEEL (1988). Tämän jälkeen pelit jatkuivat Sega Mega Drivella peleillä Mario Lemieux Hockey (1991) ja vihdoin tuli vuokrattua se ensimmäinen Electronic Artsin NHL-peli vuonna 1993, peli on nimeltään NHLPA Hockey ’93, joka julkaistiin syyskuussa 1992 Sega Mega Drivelle ja Super Nintendolle (SNES).

Blades of Steel
Blades Of Steel (NES 1988)

NHLPA Hockey ’93 ei toki ollut Electronic Artsin ensimmäinen kiekkopeli vaan jo 1991 julkaistu NHLHOCKEY/EAHOCKEY, joka julkaistiin vain Mega Drivelle. Mutta tämä peli on monille tuntemattomampi ja se monien ”änäriura” on lähtenyt käyntiin nimenomaan tuosta vuoden 1993 NHLPA Hockey ’93:sta.

Vuonna 1994 peli kantoi jo ytimekästä NHL Hockey ’94 nimeä ja tämä oli allekirjoittaneen ensimmäinen omistusänäri, edellistä peliähän siis vain vuokrailtiin muutamia kertoja. Ja tätä ”ysinelosta” varmaan sitten tuli kaikkien eniten pelattuakin, lapsuudessa kun oli aikaa ja peli oli tuohon aivan upea ja mahtava, kun oli tottunut 8-bittisiin peleihin.

NHL '94 (SNES 1993)
NHL ’94 (SNES 1993)

Viimein vuonna 1995 peli sai jo nimekseen ihan vain NHL ’95 ja tätä nimeämispolitiikkaa onkin käytetty aina tähän päivään asti. Näihin aikoihin alkoi muut jääkiekkopelit unohtua unholaan, kun EA SPORTSin NHL-sarja jylläsi hienoilla grafiikoillaan, lisensoiduilla pelaajilla ja joukkueilla ja hyvillä kontrolleilla. Toki niitä muitakin tuli aina koitettua kuten vuoden 1993 Brett Hull Hockeyta kaverin 486-PC:llä, ja siihen maailman aikaan oli harvinaista, että joku omisti pelikykyisen tietokoneen, nehän maksoi aivan julmetusti. Ja täytyy myöntää, että graafisestihan tuo Brett Hull Hockey PC:llä hakkasi esim. NHL ’96 -pelin konsoliversiot. Tilanne olikin sitten aivan toinen PC:llä. Nimittäin NHL ’96 PC:llä oli ensimmäinen EA SPORTSin änäri jossa käytettin 3D-moottoria ja peli häikäisi grafiikoillaan ja näytti PC:n ylivoimaisuuden sen hetken konsoleihin nähden, ja tämä sama kehitys näkyi aina vuoden 2004 NHL-peliin asti.

NHL 97 vs. NHL FaceOff, konsoli vs. PC, Sony vs. EA SPORTS

Vuonna 1997 uudet konsolit kuten Sony PlayStation ja Sega Saturn olivat täyttä totta sekä myös Nintendo 64 tulossa. Nämä konsolit kykenivät jo sitten pyörittämään sujuvasti perus 3D-pelejä ja myös EA SPORTSin NHL-sarja siirtyi kolmiulotteisiin grafiikoihin myös konsoleilla.

Vaikkakin tunnetuin lätkäpeli siirtyi 2D-spriteistä 3D-malleihin niin Sony päätti heittää kehiin vielä lätkäpelin perustuen 2D-spriteihin joka kantoi nimeä NHL FaceOff, vaikka peli julkaistiin jo vuonna 1995 niin itse pelasin sitä vasta 1997 ja moni piti peliä paljon parempana kun EA SPORTSin yritystä tuoda NHL-sarja kolmiulotteiseksi. NHL ’97 konsolilla oli sekä ruma, että todella kankea pelata. Pelin parasta antia oli siihen maailman aikaa tyypillinen full motion video (FMV), jonka CD-ROM mahdollisti sekä pelin tunnusmusiikki joka oli 2 Unlimitedin Get Ready For This, kuuntelen biisiä edelleen 2013.

NHL FaceOff (PSX 1995)
NHL FaceOff (PSX 1995)

Siis NHL FaceOff oli paras lätkäpeli, ainakin PlayStationilla ennen legendaarista NHL ’98:aa (ysikasi). Sony julkaisi myös NHL FaceOff ’97:kan, mutta tässä vaiheessa peli ei enään pärjänny NHL ’98:lle, josta oli kaikki edellisen vuoden kikkareet tapettu. Jo vuoden 1997 peli oli PC:llä tyylikäs ja loistava. Tämä oli kulta-aikaa pelata änäriä PC:llä, kun EA SPORTS panosti PC-versioon uusimmat ja hienoimmat grafiikkakarkit sekä PC:n mahdollistamat reippaasti nopeammat latausajat ja hiirikäyttöiset PC:lle suunnitellut valikot. NHL 2003 on paras esimerkki tästä, pelin PC-versio on suvereeni verrattuna pelin konsoliversioon käytettävyydessä. Vuonna 2005 kaikki muuttui. Myös NHL FaceOff pelejä julkaistiin PlayStation 2:lle vuoteen 2002 asti, joka oli NHL FaceOff 2003, mutta kuka näitä oikeasti pelasi? Meidän piireissä ainakin pelattiin ”änäriä”.

Vuosi 2005, EA SPORTS näyttää PC-pelaajille keskisormea

Loistavan, ehkä vähän raskaat kontrollit sisältävän NHL 2004:sen jälkeen oli aika pelata uutta NHL 2005:sta ja jumankauta mikä pettymys peli oli heti alkuvalikosta lähtien PC:llä. Tämän konsoliversiota en ikinä pelannutkaan ja näin aina vuoteen 2008, mutta eipä tarvinnut, sillä PC-pelaajan pahin painajainen oli saapunut NHL-pelin muodossa, täysi porttaus konsoleilta! Ensimmäinen kerta kun valikot eivät enään toimineet hiirellä ja jos toimivat niin ainakin ne toimivat paremmin näppäimistöllä/peliohjaimella, joista jälkimmäinen muistaakseni vielä bugasi ja peli oli käytännössä pelikelvoton. Ensimmäistä kertaa EA SPORTS kusi PC-pelaajaa silmään ja myi meille viidessä minuutissa kyhätyn surkean suoran porttauksen Xboxilta ja PlayStationilta. Ei silmäkarkkia, ei loistavaa käytettävyyttä. Ja näin edettiin aina vuoteen 2009 asti, siis sama peli myytiin uudella valikkoskinillä aina tuonne asti PC-pelaajille, vaikka uudet konsolit (PlayStation 3 ja Xbox 360) olivat saaneet jo vuoden 2007 NHL ’08 pelissä reippaan kasvojen kohotuksen.

Uudelle vuosikymmenelle astuessa EA SPORTS tiputti PC-version kokonaan pois, ties millä tekosyyllä. Ei voi kun ihmetellä, että mitä tapahtui? Miksi rakkaus pelin aina niin loistavaa PC-versiota kohtaan loppui? Eikä vielä tähän päivään mennessä ole tullut takaisin, vaikka PC:llä saisi taas vaikka mitä hienoa karkkimarkkia ja käytettävyyttä, kun vertaa uuteen NHL ’13 -peliin, jossa on ennätys hitaat valikot esimerkiksi.

2K Sportsin käyttämättä jätetty tilaisuus

EA SPORTSin historian ehkä pahin kilpailija NHL-pelien saralla oli 2K Sports, joka toi markkinoille muutaman aivan loistavan ja entistä realistisemmalta tuntuvan jääkiekkopelin 2000-luvun alussa, kun EA SPORTSin peleissä oli pahin arcade vaihe menossa.

Ensimmäinen tulokas oli NHL 2k2 vuonna 2002. Peli sai aivan loistavat arvostelut, samaan aikaan kun NHL 2002 ollessa parhaimmillaan keskinkertainen. Itse en 2k2:sta pelannut, mutta seuraajaa NHL 2k3:sta kylläkin ja rakastuin peliin ihan täysin. Se oli niin paljon edellä EA SPORTSIN NHL 2002:sta ja vielä 2003:stakin vaikka NHL 2003 oli käytettävyyden huippu PC:llä. Harmi vain, että 2K Sports ei tuonut lätkäpeliään PC:lle ja ainakin minun mielestäni se oli nimenomaan käyttämättä jätetty tilaisuus. Tilanne voisi olla nykyisin aivan toinen. Ainakin itse olisin jättänyt EA:n pelin hyllyyn ja ostanut jo periaatteesta 2K Sportsin pelin.

Konsoleille 2K Sports toi NHL:n aina 2011 asti, mutta tässä kohtaa EA SPORTSin NHL ’11 veti selvän niskalenkin NHL 2k11:sta ja näin meillä on nykyään vain NHL ’13 ja vain konsolille. Ikävää, mutta totta.

Tulevaisuus

Nyt kun tämä konsolisukupolvi (PlayStation 3 ja Xbox 360) vetelee viimeisiään ja NHL ’14 on tulossa, joka on käytännössä sama peli viidettä vuotta peräkkäin jonka ensimmäinen versio nähtiin jo vuonna 2008 kannattaisi EA SPORTSin tuoda NHL takaisin PC:lle ja antaa PC-pelaajille näyttävä uuden sukupolven (next-gen) NHL ’14. Tämä olisi todellinen hitti ja takaan, että menisi kuin kuumille kiville. Sitten kun uudet konsolit PlayStation 4 ja seuraava Xbox julkaistaan niin tämä next-gen versio voitaisiin julkaista näille alustoille myös.

Olisi todella taktinen veto antaa nyt PC-pelaajille pitkästä aikaa kunnon nannaa ja lakata valittamasta ja ihmettelemästä miksi esimerkiksi NHL ’09 peliä piratisoitiin niin paljon, olisiko siksi, että se oli täyttä paskaa verrattuna pelin konsoliversioihin. Jos EA SPORTS näyttäisi arvostusta PC-pelaajia kohtaan niin myös PC-pelaajat kiittäisivät ja ostaisivat tämän uuden NHL -pelin nimenomaan PC:lle vaikka konsoli myös löytyisi. Pelin vaan pitää olla parempi PC:llä. Niinkuin vanhaan hyvään aikaan.

NHL '14 on tulossa!
NHL ’14 on tulossa!

Artikkeli päivitetty 22.7.2013.
Typoja ja muita typograafisia virheitä korjattu. Sekä lisään ajatuksia koskien uutta NHL ’14 peliä.

Harmikseni voin tässä vaiheessa todeta, että NHL ’14:sta ei nähdä PC:llä. Ja kun samalla muut urheilupelit kuten FIFA, Madden ja NBA saavat nex-gen kasvojen kohotuksen niin NHL:stä julkaistaan jälleen vain pikkumuutoksilla oleva versio. Mutta sentään mukaan on ympätty hauskalta vaikuttava “NHL ’94 moodi”, jossa pelaajat heitetään yksinkertaiseen NHL ’94 peliä muistuttavaan peliin, jossa on MegaDriveltä tuttu sinertävä jää sekä yksinkertaiset fysiikat ja erittäin nopea tempo.

Saa nähdä saiko ne tällä myytyä pelin minulle. En ole vielä päättänyt. Ehkä, ehkä 🙂

Lue myös uusi “NHL 15 toiveita” artikkelini!

Add a Comment