Kuukauden Retro – Paras pelimusiikki, Syyskuu 2013

Kaikkien aikojen pelimusiikki top-10

Tervetuloa ensimmäisen Kuukauden retron pariin. Tavoitteena on siis käsitellä kerran kuukaudessa jotain vanhoihin videopeleihin liittyvää ja mikä sen parempi aihe lähteä liikkeelle, kuin kymmenen parasta alkuperäistä pelisävellystä ikinä.

Tämä lista on siis vain minun mielipiteeni ja perustuu täysin siihen mitä tykkään tänä päivänä kuunnella ja mitkä sävellykset on vuosien varrella vahvasti jäänyt mieleen. Ja sanon sen verran, että lista ei sisällä yhtään NES-sävellystä vaikka olisi kuinka legendaarista kamaa, koska NES musiikki ei ole mielestäni nautinnollista kuunnella kuten esim. Commodore 64:n Rob Hubbardin säveltämä Commando -teema. En sano etteikö ne olisi nerokkaita, mutta henkilökohtaisesti en pidä niiden saundista tänä päivänä.

1. Metal Gear Solid – Encounter

Ensimmäisestä sijasta kävi kamppailua kaksi biisiä Metal Gear Solidista, tämä Encounter ja Shadow Moses Island tai tutummin End Theme sekä C64:n Commando –teema. Voiton ratkaisi MGS:n Encounterin hyväksi yksinkertaisesti se, että se on kaiken legendaarisuden lisäksi CD-tasoista musiikkia ja täten nykyäänkin astetta mukavampi kuunnella. Mutta ei kuitenkaan ole niin hidastempoinen kuin Shadow Moses –teema.

Metal Gear Solid OST säveläjät: Takanari Ishiyama, Gigi Meroni, Kazuki Muraoka, Lee Jeon Myung ja Hiroyuki Togo.

2. Rob Hubbard – Commando

Toiselle sijalle se Commando sitten ylsi. Legendaarinen Rob Hubbardin säveltämä Commodore 64 –peliin Commando. Ja syy miksi tämä on tällä listalla eikä esim. moni Koji Kondo nerokas sävelmä NES:ltä on se, että tätä on mukava kuunnella edelleen ihan musiikkina toisin kun alkuperäisiä NES-sävelmiä.

Säveltäjä: Rob Hubbard.

3. Cannon Fodder –teema

Sensible Softwaren vuonna 1993 julkaisemassa Amiga pelissä Cannon Fodder oli tämä loistava intro musiikki pelin alussa, jota säesti Amigan levykeaseman lukuäänet. Tämä on yksi niitä eniten mieleenpainuneita pelimusiikkeja ja siksi ansaitsee kolmossijan tällä minun listalla. Biisin lyriikatkin ovat kohtuu hupaisat, vaikka en niitä sillon peliä varhaisteini-iässä pelatessani ymmärtänyt. Loistava biisi.

Säveltäjät: Richard Joseph ja Jon Hare.

4. Warcraft II – Human –teema

Neljäntenä listalla on yksi kaikkien aikojen parhaimmista videopelisävellyksistä. Vaikka en mikään hirveä Warcraft fani olekaan, vaikka World of Warcraftia olenkin paljon aikanaa pelannut, niin tämä pelisarjan toisen osan ihmisten teemamusiikki on niin nerokas ja loistava, että ansaitsee neljännen sijan tällä minun listalla. Ja kannattaa nyt muistaa se, että neljäs sija tällä listalla on lähes sama asia kuin ensimmäinen, toinen tai kymmenes sija.

Säveltäjä: Glenn Stafford.

5. Super Mario World – Overworld

Mario musiikki ylsi vasta listan sijalle viisi, mutta niinkuin aikaisemminkin niin tämä voisi olla myös listan kärjessä tai lopussa, mutta nyt se on listan keskellä. Super Mario peleissä on aikaisemminki toki ollut loistavia sävelmiä, kuten alkuperäinen teema. Mutta NES-sävelmät eivät hivele omia korviani nykypäivänä, joten SNES-sävelmä saakoon olla paras Mario musiikki. N64:n Mario 64 onkin sitten seuraava. Mutta vasta listan yhdeksikkö.

Säveltäjä: Koji Kondo.

6. Final Fantasy VI – Battle

Sijalla kuusi on kuudennesta Final Fantasy pelistä ns. tappelumusiikki, eli siis normaalissa randomissa taistelussa soiva luritus. Tämän lurituksen on oltava hyvä ja ajaton, koska se alkaa alusta ja soi aina taistelusta riippuen jonkin aikaa tai monesti ympäri loopilla. Ja tämä onnistuu siinä täydellisesti ja täten on paras kipale Final Fantasy peleissä ikinä. Seuraava eli numero 7 on pelistä numero 7 ja pääsi melkein sijalle kuusi, mutta ei ihan.

Säveltäjä: Nobuo Uematsu.

7. Final Fantasy VII – Fight On!

Tämä on Final Fantasy sarjan seitsemännen osan ns. boss –teema. Ja todella loistava sellainen. Itse rakastin Final Fantasy VII:n pomotaisteluita todella paljon ja osa siitä oli tämän kipaleen ansiota. Peliä pelatessa odotin oikein bosseja, että pääsin kuulemaan tämän biisin. Aivan loistavaa settiä.

Säveltäjä: Nobuo Uematsu.

8. Metal Gear Solid – End Title – The Best Is Yet To Come (MGS4 Shadow Moses –teema)

Tämä kappale on mestariteos niinkuin ihan missä yhteydessä vaan. Mutta syy miksi se on näin alhaalla listassa on kappaleen luonne ja se, että se on alunperin pelin loppumusiikki.

Täytyy myöntää, että en muistanut tätä biisiä ensimmäisestä pelistä, siitä on sen verta kauan ja siinä iässä luulen, että lopputekstit skipattiin tai niihin ei ainakaan kiinnitetty samalla tavalla huomiota kuin näin varttuneemmassa iässä. Joten uudelleen löysin tämän mestariteoksen pelatessani Metal Gear Solid 4:sta ja sen Shadow Moses Island kohtausta. Tämä biisi soi ja Snake muistelee ensimmäisen pelin tapahtumia. Siinä meinas isolle miehelle tulla ihan tippa linssiin. Siksi sanonkin tätä Shadow Moses teemaksi tai biisiksi, koska ne minun tunteikkaat siteet on siinä neljännen pelin Shadow Moses kohtauksessa.

Sija kahdeksan, koska aiheutti videopelihistorian nostalgisimman tunteen ikinä.

Metal Gear Solid OST säveläjät: Takanari Ishiyama, Gigi Meroni, Kazuki Muraoka, Lee Jeon Myung ja Hiroyuki Togo.

9. Super Mario 64 – Main Theme

Super Mario 64. Peli jonka minä luokittelen yhdeksi parhaimmista peleistä ikinä ja oma suosikkini niistä Mario peleistä mitä olen pelannut, kevyesti. Mutta miksi tämä ei ole sitten tuolla Super Mario Worldin paikalla sijalla viisi? Siksi koska tämä ei ole biisinä ihan niin legendaarinen ja hyvä. Ei voi kun muistella niitä loistavia hetkiä tämän pelin parissa, kun tätä kuuntelee.

Säveltäjä: Koji Kondo.

10. Duke Nukem 3D Theme

Tämä kymmenes sija oli vaikea päättää minkä tähän ottaisi mukaan listalle. Ja kun kerran pidän tästä Duke Nukem 3D pelin teemasta niin paljon niin päätin sitten antaa tämän sijan sille. Tästä biisistä paras versio on mielestäni tuo Yamaha XG formaatissa oleva versio, mutta listasin tuonne Youtuben top 10 listaani tuon version miltä se todennäköisesti sinun tietokoneellasi kuulosti.

Säveltäjä: Lee Jackson.

Alla Youtubessa kokoamani soittolista biiseistä.

PÄIVITYS 11.1.2014

Tällä hetkellä mahduttaisiin tähän listaan alkuperäisestä Star Foxista tutun Corneria teeman, toki Super Smash Bros Brawl version, koska se on biisinä hieman parempi ja nautittavampi kuunnellessa. Alla video Youtube-videoon biisistä.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *