Loppu videopelien uudelleenjulkaisulle, kiitos!

Vuoden 2014 syksyllä kovaan suosioon noussut edellisen sukupolven pelien uudelleenjulkaisu seuraavan sukupolven konsoleilla on saanut pelien julkaisijat dollarin kuvat silmissään hulluuden partaalle.

Vaikkakin Tomb Raider Definitive Edition oli lajissaan ensimmäinen. Kaikki lähti jalosta ajatuksesta antaa remasteroitu versio PlayStation 3:n huippupelistä The Last of Us PlayStation 4 -pelaajille, jotka eivät välttämättä omistaneet PS3:sta.

Tilanne muistuttaa hieman edellisen sukupolven aikana tapahtunutta DLC fiaskoa, joka aluksi oli jalo ajatus Rockstar Gamesilta lisätä GTA IV -peliin lisäsisältöä reippaasti julkaisun jälkeen. Konsepti osoittautui menestyksekkääksi, joten myös muut julkaisijat alkoivat änkeä peleihinsä DLC:tä lähes poikkeuksetta ja varsinkin etukäteen suunniteltuna.

Palaset jotka normaalisti olisi pelissä valmiina on tämän trendin myötä leikattu pois pelistä ja myydään erikseen DLC:nä pelin julkaisupäivänä. Surullisen kuuluisan On Disc DLC:n saattelemana Capcom on konkurssin partaalla tällä hetkellä, vaikka ei siihen varmasti ainut syypää olekaan, mutta osasyyllinen kuitenkin ja malliesimerkki siitä kuinka alun perin jaloa ajatusta alettiin käyttämään häijysti rahastuskeinona.

Nyt saman kohtalon kärsii myös tämä pelien uudelleenjulkaisu. Hieno idea antaa uusille PlayStation -pelaajille mahtava pelikokemus The Last of Us ja kun kyseessä on peli missä oli ihan oikeasti pelinautintoon vaikuttavia ongelmia vanhalla PS3:lla, kuten maata hipova ruudunpäivitys ja siitä aiheutuvat viiveet pelin kontrolleissa.

Samasta syystä aion hyväksyä vielä Grand Theft Auto V:n remasteroinnin, joka vielä lisäksi näkee ensimmäisen kerran päivänvalon PC:llä. Samaan sarjaan voisi luokitella vuoden 2002 GameCube-Resident Evil remasteroinnin, joka oikeasti jopa ansaitsee tuon kohtelun, kuten monet muutkin sen sukupolven pelit, mutta se on jo oma aiheensa.

Tomb Raider Definitive Edition ja The Last of Us Remastered

Syy miksi annan Tomb Raiderin ns. definitiiviselle versiolle passit on, koska ne itseasiassa muutti siihen muutakin, kuin vain korkeamman resoluution ja paremman ruudunpäivityksen konsoleille. Esim. Laran kasvoja muutettiin enemmän Laran näköisiksi ja tämä on yksi mitä pelin PC-versiota definitiiviseksi versioksi sanovat eivät ymmärrä tai tiedä.

Tämän lisäksi konsoleille lisättiin myös TressFX -teknologiaa käyttävä hiusmallinnus, joka itseasiassa toimii paremmin, kuin PC-version vastaava, joten pelin PS4-versio tuleekin komistamaan PS4-kokoelmaani, vaikka peliä tykkäänkin nimenomaan PC:llä pelata.

Metro: Redux

Yksi peli tai pelisarja minkä vielä katson läpi sormien on Metro-pelit. Syy on se, että alkuperäinen Metro 2033 julkaistiin jo vuonna 2010, vaikka ei siitäkään niin kauaa ole, mutta kuitenkin peli on jo useamman vuoden vanha ja sen jälkeen poikinut jo jatko-osankin.

Tämä jatko-osa pyörii paljon kehittyneemmällä 4A-pelimoottorilla, jonka aikaisempi versio oli käytössä alkuperäisessä Metro 2033-pelissä. Nyt tässä Redux-versiossa alkuperäinen Metro 2033 on päivitetty pyörimään tällä kehittyneemmällä pelimoottorilla, jolloin esim. PC-version järjestelmävaatimukset sekä kevenevät, että peli myös näyttää paljon paremmalta.

Metro: Last Light ei välttämättä tätä Redux-versiota olisi tarvinnut, mutta näin peli saatiin samaan pakettiin Metro 2033:n uudistetun version kaveriksi.

Parasta tässä Redux-päivityksessä on kuitenkin reiluus jo entuudestaan pelit omistaville sillä pelien Redux-versiot saa omakseen puoleen hintaan jos todistettavasti omistaa alkuperäiset.

Mopo karkasi lapasista

Tämän jälkeen on ilmoitettu remasteroidut versiot ainakin Sleeping Dogsista, joka on aivan loistava peli, mutta ei mielestäni remasterointia tarvitseva, varsinkin kun peli tuodaan vain PS4:lle ja XOnelle saman näköisenä, kun se alun perin julkaistiin PC:lle, mikä tämän version pointti on PC:llä? Vai sisältääkö se jotain Tomb Raiderin tapaan mistä en ole tietoinen? Kuitenkin PC jäi ilman uusittua Laraa, ilmainen päivitys olisi paikallaan. Sekä nyt myös on huhuttu Beyond: Two Soulsin remasteroidusta versiosta PS4:lle, joka on myös täysin tarpeeton, jos ideana on tuoda tämä uusille PlayStation –pelaajille niin olisin tuonut mieluummin Heavy Rainin.

Kokonaiskuva alkaa olla selvä. Ihmiset antoivat muutaman pelin, joissakin tapauksissa jopa perustellun uudelleenjulkaisun anteeksi, niin tästähän pelijulkaisijat innostuivat. Tätä menoa meillä on kohta puolet PS3- ja X360-peleistä myös PS4:llä ja XOnella vähän paremmilla tekstuureilla, resoluutiolla ja ruudunpäivityksellä. Samat pelit saa pilkkahintaan Steamistä PC:lle, samalla graafisella tasolla, ellei paremmallakin. Tämä alkaa olla jo täysin rahastusta ja sen pitää loppua, mitä nopeammin sen parempi.

Kysymys kuuluukin, että kannattaako ostaa PS4 ja XOne pelejä ollenkaan, kun niistä tulee sitten aikanaan paremmat versiot PlayStation 5:lle ja Xbox mikä lie numerolle? Keskittyisivät nyt vaan tämän remasteroinnin sijaan tekemään niitä oikeita kahdeksannen sukupolven pelejä ja pikkuhiljaa voisi myös jättää sen cross-gen-virityksien tekemisen pois. Se onkin jo taas oma aiheensa.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *