Miksi en osaa päättää?

Tätä blogia tai Youtube-kanavaani pitkään seuranneet varmaan tietävätkin, että pelaan videopelejä, niin konsoleilla kuin pc-tietokoneillakin, joka on vuosien varrella johtanut konfliktiin omien preferenssieni kanssa ja aiheuttanut ylimääräisiä kustannuksia saman pelin useammin kuin kerran ostamisen muodossa.

Olen siis jo vuosia yrittänyt tehdä lopullista päätöstä kummalla alustalla pelaan ns. multiplat-julkaisut, pc:llä vai konsolilla? Lähes aina, kun olen mukamas tullut jonkinlaiseen päätökseen, niin seuraavana päivänä olen taas jo toista mieltä. Molemmilla alustoilla, kun on vahvuutensa ja heikkoutensa. Aloitetaan pc:n vahvuuksista.

Pc:llä pelatessa käyttäjä saa luonnollisesti itse päättää mihin tietokoneen suorituskyvyn käyttää. Itse kuulun siihen koulukuntaan, joka suosii aina ruudunpäivityksen sulavuutta ja videopelien tulisi aina rullata vähintään sulavaksi tunnustetulla 60 kuvaa sekunnissa, eli 60 fps (frames per second) ja AAA-multialustajulkaisuissa tämä on yleensä mahdollista vain pc:llä. Kokemus onkin mahtava, silloin kun kaikki toimii, mutta ikävä kyllä alustan luonteesta johtuen aina tulee jotain mihin menee hermot, turhauttaa tai pilaa kokemuksen. Nämä ovat niitä hetkiä, kun kiroilen kovaäänisesti, että fuck that ja konsoli it is.

Otetaan sitten vuorostaan katsaus konsolin vahvuuksista ja mikä saa minut siirtymään päivän sisään edellisestä päätöksestäni takaisin pc:lle.

Blogia ja kanavaa seuranneet varmasti hyvin tietävät, että olen jonkin sortin pelien (ja nykyään myös elokuvien) keräilijä vaikka toisaalta siinä ei ole mitään järkeä, mutta jostain syystä tykkään siitä, että kun ostan jotain, niin saan varsinaisesti jotain fyysistä ja käsin kosketeltavaa ja tietenkin vanhempien konsoleiden ja pc-pelien keräily on hyvin nostalginen kokemus.

Eli siis pyrin aina ensin katsomaan olisiko pelikokemus kunkin pelin kohdalla tarpeeksi hyvä konsolilla, jotta saisin kaksi kärpästä yhdellä iskulla, eli pelin pelattavaksi ja fyysisen kopion pelistä kokoelmaani. Ikävä kyllä tämä käytännössä hyvin harvoin toteutuu, kun on kyse AAA-multiplat-pelistä, koska lähes ekskluusiivisesti nämä ovat 30 fps-pelejä konsoleilla ja näyttävätkin kohtuu karmeilta verrattuna hyvällä pc:llä pelaamiseen, ainakin näin grafiikkahuoran silmin ja näppäimistö ja hiiri -ohjauksesta nyt puhumattakaan tietyissä genreissä, jotka vaativat nopeaa ja tarkkaa tähtäystä ennen kaikkea muuta.

Tästä päästäänkin vihdoin siihen, että miksi päädyn ostamaan saman pelin kahteen kertaan. Eli ostan sen yleensä konsolille ensin (joissain tapauksissa myös toisinpäin) jotta saan siitä fyysisen kopion hyllyyn, mutta pelikokemus ei tyydytä, joten päädynkin pian ostamaan pelin pc-version, jotta voin nauttia siitä tavalla jolla haluan, kunnes sitten vastaan tulee joku tekninen ongelma tai pc-version laiskuus iskee vasten kasvoja ja taas mennään. Loputon noidankehä.

Olen siis paininut tämän ongelman kanssa jo vuosia. Kunpa saisin molemmat kokemukset samassa paketissa. Jo yksinään se, että konsolit pelaisivat pelejä 60 fps auttaisi kummasti ja todella toivonkin, että nyt jo kulman takana olevat seuraavan sukupolven videopelikonsolit kuten PS5 keskittyisivät 60 fps gameplayihin. Muutenkin tämän todella lattean konsolisukupolven jälkeen olisi mahtavaa jos konsolit toisi jotain jännittävää jälleen pelimaailmaan.

Onko itselläsi saman tyyppisiä kokemuksia tai jotain muita syitä painia alustojen välillä, vai osaatko sinä päättää? Minä en osaa. Jätä kommenttia alle, se ei edes vaadi rekisteröitymistä.

Add a Comment