Nvidia SUPER vs AMD NAVI

Nvidia lähti hintahippasille AMD:n kanssa julkaisemalla Turing-arkkitehtuuriin perustuvan refreshin RTX-linjastoon SUPERin, joka on selvästi suora vastaus AMD:n pitkään odotetulle Navi-arkkitehtuurille ja pian julkaistaville Radeon RX 5700:lle ja RX 5700 XT:lle.

AMD:n uudet Navi-kortit julkaistaan 7.7.2019 eli ihan muutaman päivän päästä. Sitä en tiedä nähdäänkö niitä ja millainen saatavuus tulee Suomessa olemaan alkuun, mutta puolueettomat suorituskykytestit ainakin saadaan tuolloin.

Nvidian RTX 2060 SUPER ja RTX 2070 SUPER puolestaan julkaistaan 9.7.2019, eli vain kaksi päivää myöhemmin kuin Navi-kortit ja jälleen en tiedä nähdäänkö niitä Suomessa tuolloin ja millainen saatavuus tulee olemaan. RTX 2080 SUPER -mallien toimitukset taas puolestaan alkavat 23.7.2019.

Se mikä tekee tästä tilanteesta painajaismaisen AMD:lle on yksinkertaisesti se, että he hinnoittelivat Navin pois kilpailusta. Ensinnäkin jo sen takia, että yrittävät olla premium-tuote Nvidian rinnalla, mitä se ei perinteisesti ole ollut. Sekä nyt tämä SUPER tulee paikkaamaan hieman RTX:n rehellisesti sanottuna lapasesta lähtenyttä hinnoittelua ei ainakaan auta asiaa.

AMD:n olisi ehdottomasti kannattanut hinnoitella Navi entiseen malliin (Navi on kuitenkin Polariksen seuraaja, ei Vegan) ja räjäyttää Nvidialta etuovi saranoiltaan hinta/suorituskyvyllä. Se olisi saanut ihmisten päät kääntymään AMD:n kortteja kohti, jopa niiden Nvidia-miesten, jotka vihdoin päättivät, että Nvidia on mennyt liian pitkälle hintojen noston kanssa (kuten allekirjoittanut) ja ei voisi vähempää välittää vielä toistaiseksi varsin varhaisessa kehitysvaiheessa olevasta ray tracing -tuesta.

SUPERista saatiin jo puolueettomat suorituskykytestin RTX 2060 SUPER ja RTX 2070 SUPER -korttien kohdalla ja ne kertoo juuri sitä kieltä mitä odotettiinkin, eli nämä on ne kortit jotka RTX:n olisi alunperin pitänyt olla. Kuitenkin vaikka hinta/suorituskykysuhde hieman paranee hinnoittelu on silti törkeä ja AMD:lla olisi ollut täydellinen tilaisuus jyrätä RTX Navilla, jos eivät olisi alkaneet ahneiksi. Sääli.

Alla vielä vähän specsejä.

Add a Comment