Paljon huhuttu uusi Turing -arkkitehtuuri Nvidialta paljastui

Nvidian perustajajäsen ja toimitusjohtaja Jensen Huang esitteli Nvidian seuraavan sukupolven näytönohjainarkkitehtuurin, paljon huhutun Turingin 14.8.2018 SIGGRAPH 2018 -puheessaan. jonka voit katsoa kokonaisuudessaan alta.

Vaikka itse pelinäytönohjaimia ei vielä paljastettukaan, joita joudutaan todennäköisesti odottamaan ensi viikkolla järjestettävään Gamescom-tapahtumaan. Nvidia esitteli uuden sukupolven alkaneen tietokone grafiikan historiassa, eli reaaliaikaisen säteenjäljityksen (real time ray tracing), jonka mahdollistaa Turing-arkkitehtuurin uudet RT-yitmet (RT Cores).

Turing sisältää myös jo Volta-arkkitehtuurista tutut Tensor-ytimet (Tensor Cores), jotka erikoistuu syväoppimiseen (deep learning) eli tekoälyyn. Tensor-ytimien ja RT-ytimien lisäksi Turing sisältää myös tutut CUDA-ytimet (CUDA cores). Näiden yhdistelmällä Nvidia ilmoittaa, että uuden sukupolven tietokonegeneroidut kuvat pyörii Turingilla kuusi kertaa nopeammin, kuin yhtiön edellisessä näytönohjainarkkitehtuurilla Pascalilla. Tämä siis ei tarkoita kuusinkertaista suorituskykyä tämän päivän videoepeleissä.

Uusien RT-ytimien johdosta Epicin kuuluissa Star Wars -ray tracing demon reealiaikaisen pyörittämisen hinta tippui 12 tuhannesta dollarista 10 tuhanteen dollariin. Aikaisemmin demon pyörittäminen saavutettiin neljällä Titan V-kortilla, jotka maksaa 3000 dollaria kappale. Nyt demo renderöitiin yhdellä uudella Quadro RTX 8000 -kortilla, jonka hintalapussa lukee 10 000 dollaria.

Eli pelaamiseen säteenjäljitys tai ray tracing tuskin tulee vielä muutamaan vuoteen ja paljon siitä tietenkin määrittelee seuraavan sukupolven konsolien (PS5 ja Xbox mikä ikinä numero) suorituskyky ja laitteistokyvyt. Uskaltaisinkin veikata, että seuraavan sukupolven aikana aletaan nähdä säteenjäljitystä pelien pc-versioissa jollain tapaa, mutta vasta sitä seuraavan konsolisukupolven aikana siitä tulee jokapäiväistä (PS6 ja Xbox mikä lie numero sillä kertaa).

Alla vielä Nvidian kiusoitustraileri uusista pelinäytönohjaimista, johon on piilotettu viestejä, että seuraavat kortit eivät tule olemaan 11-sarja esim. GTX 1180 vaan tulossa on 20-sarja tai 2000-sarja eli esim. GTX 2060 ja RTX 2080. Eli korttien nimeäminen muuttuu hieman. Korkeamman luokan kortit tulee mitä todennäköisimmin sisältämään Quadro-korttien tapaan myös uudet RT-ytimiet ja näin ollen tukee laitteistotasolla säteenjäljistystä ja tästä johtuen ne on myös nimetty erilailla, kun Nvidian GeForce -kortit tähän asti.

Add a Comment