PS4 Pro ensimmäiset kokemukset

Tätä blogia ja Youtube-kanavaani seuraavat varmaan jo tietävätkin, että ostin PS4 Pron heti julkaisussa. Aionkin nyt jakaa ensimmäiset tunnelmat sen parissa. Jos haluat katsoa Unboxing -videoni, niin se on tuossa alla.

Ihan ensimmäisenä luonnollisesti avasin vehkeen laatikostaan ja siirsin vanhan PS4 -konsolini PS4:n paikalta pois ja laitoin uuden PS4 Pron PS4:ksi PS4:n paikalle viihdekeskukseeni. Vanha PS4 löysi tiensä työpöydälleni helpottamaan PS4 -pelien kaappaamista.

Okei, eli ensimmäisellä käynnistyksellä Pro pyysi niitä normaaleja asetuksia mitä uudet vehkeet aina pyytävät, sekä positiiviseksi yllätykseksi tarjosi samantien datan siirtoa mahdollisesta vanhasta PS4-systeemistä.

Tässä kohtaa minulla siis oli PS4 Pro sekä vanha PS4 -konsolini ethernet-kaapelilla reitittimessäni kiinni, joten datan siirto voi alkaa. Dataa oli siirrettäväksi karvan verran alla teratavu, jonka siirtoon meni vähän yli kolme tuntia aikaa. Tämän voi myös suorittaa kytkemällä molemmat konsolit suoraan ethernet-kaapelilla toisiinsa. Siirto ei poista dataa vanhasta konsolista.

Kun datan siirto viimein jotain reilun kolme tuntia myöhemmin oli valmis, oli vihdoin aika kokeilla jotain mikä tukee PS4 Prota ja ikävä kyllä tässä kohtaa minulla on vain kolme peliä mitä pystyin testaamaan. Näihin lukeutuu Rise of The Tomb Raider, Uncharted 4 sekä PS Plus -tilaajille ilmainen InFamous: First Light. Tilasin kyllä myös muita pelejä, mutta ne eivät viikonlopuksi ehtineet minulle. Tilaamani pelit olivat: The Last of Us Remastered, InFamous: First Light (halusin levyversion), sekä Uncharted: Nathan Drake Collection ja The Order: 1886. Vaikka kaksi viimeisintä ei PS4 Prota tuekaan niin ajattelin, että on korkea aika pelata nekin ja mikä tärkeintä keräilijän kannalta, saada pelit hyllyyn. Myös tiistaina julkaistava Watch Dogs 2 menee syyniin ja sen myös pitäisi tukea PS4 Prota heti julkaisussa. Teen siis toisen raportin Watch Dogs 2:sesta ja The Last of Us Remastered kokemuksista PS4 Prolla.

Rise of The Tomb Raider

Rise of The Tomb Raider esittelee tällä hetkellä ehkä parhaiten PS4 Pron ominaisuuksia tai pikemminkin mahdollisuuksia, ainakin näistä peleistä mitä olen päässyt tähän asti testaamaan. Tämä peli nimittäin antaa pelaajan valita kolmesta eri grafiikkatilasta, Enriched Details, 4K Resolution ja High Frame-rate.

Enriched Details -moodi käyttää tavallista 1080p -reosluutiota ja pitää ruudunpäivityksen lukittuna 30 fps. Tässä moodissa pelin graafista loistoa lisäillään extra herkuilla kuten esim. Sunsoft Shadow -varjot.

4K Resolution -moodi puolestaan renderöi pelin mahdollisimman korkealla resoluutiolla, joka siis ei ole oikea 4K, mutta sinne päin ja pitää ruudunpäivitysnopeuden lukittuna 30 fps. Tämä näyttää hyvältä ja terävältä.

Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä High Frame-rate -moodi, joka siis niin kuin nimestä voi päätellä ottaa ruudunpäivityslukon pois päältä ja peli pyörii tässä tilassa siinä 40-60 fps vaihtelevalla ruudunpäivityksellä. Tässä moodissa peli näyttää samalta kuin se näyttää tavallisella PS4:llä, mutta ruudunpäivitysnopeus on parempi, mikä johtaa suoraan parempaan pelattavuuteen ja suosin itse nimenomaan tätä moodia.

Siksi olisikin erinomaisen hienoa jos olisi enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että PS4 Pro -pelit antaisivat pelaajalle vaihtoehtoja, joista jokainen saisi valita omiin mieltymyksiin sopivimman vaihtoehdon. Jotkut suosii parhaita mahdollisia detaljeja, jotkut mahdollisimman terävää kuvaa ja sitten niin kuin minä on niitä jotka suosii mahdollisimman hyvää pelattavuutta eli mahdollisimman hyvää ruudunpäivitysnopeutta ja sulavia kontrolleja. Ikävä kyllä tämä ei ole mahdollista esim. Uncharted 4:ssä. Olisi suotavaa, että Sony tekisi tuosta vaatimuksen PS4 Pro -peleille.

InFamous: First Light

Tämä on aivan uskomattoman upean näköinen peli PS4:llä. Osaan vain kuvitella kuinka mahtavalta tämä peli näyttäisi televisiolta joka tukee HDR:ää (High Dynamic Range). Oma 4K-televisioni on vuoden 2014 malli, joten siinä ei ole HDR-tuesta tietoakaan. Siinä on kyllä 10-bittinen paneeli ja Wide Color Gamut, mutta ei HDR-tukea, joten en voi sanoa itse HDR:stä mitään.

First Lightissa on Rise of The Tomb Raiderin tapaan mahdollisuus valita korkean resoluution ja korkean ruudunpäivityksen väliltä. Kuten Rise of The Tomb Raiderissakin, henkilökohtaisesti suosin korkeampaa ruudunpäivitystä ja itseasiassa tässä pelissä resoluutioeroa “4K -moodissa” ja high frame-rate -moodissa ei huomaa niin helposti kuin Rise of The Tomb Raiderissa, mutta se on siellä ja tekee pelistä jonkin verran terävämmän näköisen.

Uncharted 4: A Thief’s End

Sitten vielä viimeisenä pelinä jota pääsin tässä vaiheessa kokeilemaan mikä tukee PS4 Prota tällä hetkellä oli Uncharted 4: Thief’s End.

Kuten aikaisemminkin tässä artikkelissa mainitsin niin ikävä kyllä tämä peli ei sisällä minkäänlaista “high frame-rate” moodia. Se on ikävää, itse kun suosin sitä pelattavuutta ja sulavia kontrolleja, niin Uncharted 4 on edelleenkin vain 30 fps ja pelattavuus on identtinen alkuperäisen PS4:n kanssa.

Uncharted 4 jää myös kauaksi varsinaisesta 4K-resoluutiosta. Digital Foundryn analyysien mukaan tämä peli pyörii Prolla “vain” 1440p -resoluutiolla. Eli siis käytännössä Uncharted 4 ei juurikaan näytä kovin paljon paremmalta Prolla kuin tavallisella PS4:llä, eikä siihen päälle pelaa yhtään sujuvammin ja paremmin. Sanoisin, että Uncharted 4 on vähiten vaikuttava ja jopa lievä pettymys PS4 Prolla. Toivoisinkin, että Naughty Dog vielä päivittäisi tähän “high frame-rate” -moodin, toivossa on hyvää elää, eikö olekin? Eli siis ironisesti PlayStation 4:n lippulaivapeli hyötyy PS4 Prosta kaikkein vähinten näiden pelien kohdalla mitä pääsin jo kokeilemaan.

Pitäisikö sinun päivittää Prohon?

Kysymys kuuluukin, että antaako PS4 Pro rahalle vastinetta? Tällä hetkellä vastaus tähän kysymykseen omien kokemuksieni perusteella on, että kyllä ja ei. Kyllä jos suosit parempaa pelattavuutta ja pelaat pelejä joista tämä ominaisuus löytyy, jos taas et välitä siitä, että onko pelit 30 fps vai 60 fps, et omista 4K -televisiota HDR-tuella ja sinulla on jo PlayStation 4, niin ei, ellet välttämättä halua pelata pelejä marginaalisesti paremmalla kuvalla.

Jätän tämän artikkelin tällä kertaa tähän ja palaan asiaan, kun saan lisää PS4 Prota tukevia pelejä pelailtua jonkin verran, kuten Watch Dogs 2 ja The Last of Us Remastered.

Add a Comment