Samsung Galaxy S7 Edge arvostelu

Neljän kuukauden käyttökokemukseen perustuva arvostelu Samsungin Galaxy S7 Edge -puhelimesta. Tämä arvostelu on kirjoitettu noin vuosi ennen julkaisua. Elämä tapahtui, päätin nyt lisätä joitain asioita siihen ja julkaista tämän lopulta.

Katso myös ns. unboxing video tai ihan vain laatikonavausvideo päivältä kun sain laitteen käsiini.

Ulkoasu

Samsung Galaxy S7:sta on saatavilla kahta eri mallia, eli normaali Galaxy S7 ja Galaxy S7 Edge jossa on sivuille kaartuva näyttö. Tämä arvostelu on nimenomaan kirjoitettu Edge-mallista.

S7 Edgeä saa kahdella värivaihtoehdolla mustana ja kultaisena, ehkä enemmänkin shampanjan värinen, mutta kultaisena sitä markkinoidaan. Arvostelun yksilö on tämä kultainen malli ja kuten kuvista näkyy, joka muuten on älytön sormenjälkimagneetti.

Galaxy S7 Edge mukailee perinteisiä Samsungin Galaxy S -malliston linjoja kaarevine kulmineen. Siitä joko pitää tai ei pidä. Itse suosin enemmän kulmista suunnittelua, mutta loppujen lopuksi valitsen tuotteeni toimintojen ja ominaisuuksien perusteella ulkonäön sijaan, pätee muuten muihinkin valintoihin elämässä.

Puhelin on siis hillityn näköinen ja suoraan edestä katsottuna tämän Edge-mallin näyttö käytännössä on koko puhelimen leveyden kokoinen.

Näyttö

Näyttönä toimii Samsungin 5,5 tuumainen Super Amoled kapsitiviinen kosketusnäyttö, jonka resoluutio on 1440 x 2560 pikseliä ja pikselitiheys noin 534 pikseliä tuumalla tai PPI (Pixels per inch) ja 16 miljoonan värin väriavaruudella. Näytös­sä on Corning Gorilla Glass 4 -suojaus. Näyttö kaareutuu puhelimen sivuille.

Näyttö on erittäin terävä ja kirkas ja omaa erittäin hyvän kontrastin. Sivusta katsoes­sa käytännössä heijastukset pilaavat näkymän ennen kontrastivirheitä. Värit ovat Super Amoledille tyypillisesti todella kirkkaat. Näytön ominaisuuksiin kuuluu Always-on -toiminto joka näyttää näytöllä kokoajan kellon, päivämäärän ja akun varaustilan vaikka se olisi ns. lukossa. Tämän voi kytkeä myös pois päältä. Siihen tottumisen jälkeen itseasiassa pidän toiminnosta, näen puhelimestani kellon koskematta siihen.

Puhelin näyttää kellonajan selkeästi sekä päivämäärän, että akun varaustilan ruudulla näytön ollessa suljettuna. Toiminnon saa myös pois päältä jos se häiritsee. Minulta meni pari päivää tottua siihen ja nyt en luopuisi siitä.

Kaareva näyttö käytännössä

Henkilökohtaisesti en ole kauhean vakuuttunut Edge-mallin kaarevasta näytöstä ja sen hyödyllisyydestä. En ole juurikaan muuttanut puhelimen käyttötapoja lainkaan. Rehellisesti sanottuna kyseinen ominaisuus on lähinnä tuottanut harmaita hiuksia. Kun näyttö kirjaimellisesti kattaa koko puhelimen leveyden, on sitä erittäin helppo painella vahingossa. Varsinkin tilanteissa jossa painovoima ei auta pitelemään laitetta ja siitä joutuu kunnolla ottamaan kiinni. Esim. sängyllä maatessa kirjoittaminen laitteella on lähes mahdotonta, kun käsi jolla pidät laitteesta kiinni aiheuttaa reunanäytössä painalluksia. Sitten kun yrität korjata otetta, niin laite tippuu yleensä naamalle ja se sattuu.

Olen löytänyt ongelmaan yllättävän hyvän ratkaisun, nimittäin Jobyn valokuvaamiseen tarkoitetun Gorillapodin. Ratkaisu jota ei tarvitsisi tarvita, mutta toimii loistavasti. Näiden kokemusten perusteella en toiseen kertaan lähtisi maksamaan ylimääräistä sataa euroa Edge-mallista. Onhan se hienon näköinen, mutta todella epäkäytännöllinen.

Tekniikka

Prosessorina täkäläisessä Galaxy S7 Edgessä toimii kahdeksan ytiminen Exynoss 8890 Octa ja sen kaverina Mali-T880 MP12 GPU. Samsung Galaxy S7 -puhelimissa siis on eri valmistajan saman teholuokan CPU. Joillakin muilla alueilla puhelimesta löytyy Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 ja Adreno 530 GPU.

Keskusmuistia (RAM) puhelimessa on tällä hetkellä riittävät 4 gigatavua (4GB), sekä mallista riippuen 32 tai 64 gigatavua (32/64GB) sisäistä tallennustilaa. Tuki irrotettavalle tallennustilalle muotoa micoSD 256 gigatavuun asti (256GB).

On sanomattakin selvää, että S7:män suorituskyky on huippuluokkaa, jopa graafisesti edistyneissä peleissä, kuten Mortal Kombat X ja Injustice 2. Jos nuo pelit pyörivät ongelmitta, niin pyörii varmasti kaikki muutkin.

Sim-korttiin ja tallennustilan laajennukseen käsiksi pääseminen on hieman hankalaa. Kuvassa puhelimen mukana tuleva työkalu, jota käytetään luukun avaamiseen.

Puhelut

Vaikkakin paljon on kehitystä tapahtunut Samsung-puhelimien äänenlaadussa mitä tulee puheluihin, niin en vieläkään usko, että se olisi suorastaan loistava. Nyt alkaa kuitenkin olemaan aikaa jo aika reilusti, kun viimeksi omistin puhelimen jossa oli loistava äänenlaatu puheluissa eli Sony Ericsson K800 jonka siis korvasin vuonna 2010 Samsungin alkuperäisellä Galaxy S:llä, jossa oli ison kontrastina järkyttävän huonolaatuiset puhelut. Ehkä Galaxy S7 alkaa olemaan jo tuon vanhan Sony Ericsson-puhelimen luokkaa. Mitään tieteellistä keinoahan minulle ei ole tätä testata.

Käyttöjärjestelmä ja sovellukset

Käyttöjärjestelmänä on luonnollisesti Googlen Android ja S7 Edge tulee paketista tämän kirjoitus hetkellä viimeisimmällä Android-versiolla 6.0 (Marshmellow) ja nyt syyskuussa 2017 uusin päivitysversio on Android 7.0 Nougat. Henkilökohtaisesti en pidä tämän käyttöjärjestelmä version vakioulkoasusta sitten ollenkaan ja teki laitteen käytöstä hankalampaa. Sentään Samsung Galaxy S tai jopa Android –puhelimille tyypillistä järkyttävää tahmaamista ei onneksi vielä esiinny.

Tyypilliseen tapaan myös Samsung Galaxy S7 tulee ahdettuna täyteen niin Googlen kuin Samsungin omia sovelluksia, joista käytännössä et tule koskaan juuri mitään käyttämään. Toisin sanoen kaikki yleisimmin käytetyt sovellukset, kuten Facebook, Twitter jne. joutuu ensitöikseen käymään hakemassa Play-kaupasta. Antaisinkin Samsungille ja muillekin Android-puhelinten valmistajille ilmaisen vinkin: lakatkaa änkemästä laitteet täyteen bloatwarea, joka vain ajan mittaan saa laitteen kahlaamaan suossa.

Kamera

Puhelimen kamera oli itselleni se ominaisuus joka sai minut valitsemaan S7:kan Sonyn Z5:sen sijaan. Sinänsä ironista, että S7:ssa on parempi Sonyn valmistama kamera, kuin Sonyn omassa kilpailevassa tuotteessa.

Samsung Galaxy S7 -mallia valmistetaan kahdella eri linssilllä joista toinen on mainitsemani Sony-linssi ja toinen Samsungin oma. Rehellisesti sanottuna en tiedä kumpi omassa puhelimessani on ja millä perusteella linssien jako menee. Onko se aluekohtaista vai jollain muulla perusteella? Kuitenkin nämä pitäisi olla ominaisuuksiltaan samat.

Pääkamera on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä (4032 x 3024 pixels) ja valovoimaltaan f/1.7 eli siis puhelimen kameraksi erittäin valovoimainen, joka siis oli itselle myyntivaltti. Siinä on myös LED-salama, digitaalinen zoom, autotarkennus, kosketustarkennus, kasvojen tunnistus sekä HDR (High Dynamic Range) toiminto molemmille kameroille.

Etukamera on tarkkuudeltaan 5 megapikseliä (2592 x 1944 pixels).

Video

Kuten still kuvien osaltakin myös videokuvaaminen on S7:lla ensiluokkaista erinomaisen kameran ansiosta. Pääkameralla voi kuvata videota jopa 4K UHD -resoluutiolla (3840 x 2160) jolloin ruudunpäivitysnopeudeksi rajoittuu 30 kuvaa sekunnissa (30 fps). Muita kuvaustiloja ovat QHD (2560 x 1440 @ 30 fps), FHD (1920 x 1080 @ 60 fps), 1080p HDR (High Dynamic Range @ 30 fps), 1;1 1440 x 1440, 720p (1280 x 720 @ 240 fps) ja VGA (640 x 480).

Esimääritellyt kuvaustilat

Galaxy S7 kamera sisältää toiminnon nimeltä Tila, joka sisältää 10 esimääritelty kuvaustilaa. Siihen pääsee käsiksi ruudun oikeasta alareunasta ”Tila” tekstiä painamalla.

En käy tässä kaikkia yksityiskohtaisesti läpi, mutta sanon muutamasta tilasta hieman. Eli ensimmäinen on ”Auto” eli yksiselitteisesti täysi automatiikka niin still-kuville kuin videollekin.

Seuraava tila on ”Pro”. Tämä tila antaa manuaalisesti säätää mm. valotusaikaa, ISO numeroa, valkotasapainoa. Eli sanansa mukaan antaa enemmän säätövaraa ammatimaiseen kuvaukseen. Tämä on erittäin tervetullut toiminto valokuvausta harrastavalle. Nämä toiminnot saa käyttöönsä myös videokuvauksessa.

Muita kuvaustiloja ovat Valikoiva tarkennus, Panorama, Videokollaasi, ja Suora lähetys.

Tämän arvostelun järkyttävästä viivästymisestä johtuen otan pienen oikotien enkä ala ottamaan arvostelua varten testikuvia ja videota ollenkaan. Still-kuvien ottoon puhelimen kamera on edelleen syyskuussa 2017 matkapuhelinten parhaimmistoa ja videokuvan voit tuomita alla olevien videoiden perusteella, jotka olen sillä kuvannut Youtube-kanavalleni.

Yhteenveto

Samsung Galaxy S7 Edge on ehtinyt jo ehkä hieman kypsään ikään kun Galaxy S8 on ollut jo jokusen kuukauden myynnissä, mutta S7 on silti erittäin monipuolinen ja laadukas älypuhelin moneen. En kuitenkaan voi tällä kertaa suositella tätä Edge-mallia S8:n ylitse, koska hintaero on tällä hetkellä varsin pieni S7 Edgen eduksi. Sitten taas jos katso S8+ -mallia, niin hintaeroa alkaa olla se 200 euroa, jolloin suosittelisin S7 Edgeä, mutta tässä tapauksessa osta S8 ilman plussaa

Add a Comment