Samsung Galaxy SIII -testi

Samsung Galaxy SIII -älypuhelin käytännön kokemuksia noin puolen vuoden ajalta.

Tämä on lyhyt artikkeli Samsung Galaxy S3:sta jonka olen kirjoittanut noin puolen vuoden käytön perusteella. Tarkoituksena ei ole kertoa mitä kaikkia GSM standardeja ja muuta hölynpölyä puhelin käyttää, jos ne kiinnostaa niin tässä on linkki puhelimen teknisiin ominaisuuksiin.

Voit myös lukea artikkelin lehtitaitto tyylisenä PDF-tiedostona. (4,39MB)

IMG_1327
Puhelin on juuri ja juuri käytettävissä yhdellä kädellä.
IMG_1365
Takakansi on myös pelkistetty, kuvan puhelimessa on viininpunainen helmiäisväri.
IMG_1344
Puhelimen akkua ei tarvitse irroitaa erillisen microSD, microSDHC tai microSDXC -kortin asennusta varten. Näin puhelimen päivämäärä- ja kellonaikatiedot eivät nollaannu. Samsung Galaxy SIII käyttää micro sim-korttia.
Näyttö on erittäin terävä ja kirkas ja omaa erittäin hyvän kontrastin. Sivusta katsoessa käytännössä heijastukset pilaavat näkymän ennen kontrastivirheitä.

Ulkoasu

Samsung Galaxy S3 muistuttaa ulkokuoreltaan samaa linjaa, kuin edelliset Galaxy S mallitkin. Eli iso näyttö (4,8 tuumaa), pari hipaisunappia, yksi oikea painike ja pyöristetyt kulmat. Kolmonen muistuttaa enemmän ensimmäistä Galaxy S:ää, kuin edellistä versiota. Ja henkilökohtaisesti pidin enemmän Galaxy S2:sen hieman kulmikkaammasta muodosta.

Kädessä puhelin on tuntuvasti ensimmäistä Galaxy S:ää laadukkaamman oloinen, mutta silti hieman muovisen ja halvan tuntuinen. Mutta tämä on tyypillistä Samsungille, että ne kuoret vaan on siinä kuorina, eikä niinkään kilpaile design tai muista muotoilupalkinnoista, mikä on sinänsä hieman sääli, että näin loistavaa teknologiaa ei saa tyylikkäissä kuorissa.

Näyttö

Näyttönä toimii Samsungin 4,8 tuumainen Super Amoled kapasitiivinen kosketusnäyttö 16 miljoonan värin väriavaruudella. Näytön resoluutio on 720 x 1280 pikseliä ja pikselitiheys noin 306 ppi tai pixels per inch eli pikseliä tuumalla. Näytössä on Corning Gorilla Glass 2 –suojaus sekä Samsungin oma TouchWiz UI Nature UX -käyttöliittymä.

Näyttö on erittäin terävä ja kirkas ja omaa erittäin hyvän kontrastin. Sivusta katsoessa käytännössä heijastukset pilaavat näkymän ennen kontrastivirheitä. Kuvat ja videot näyttävät teräviltä ja videotoisto esim. Youtubesta on sulavaa ja HD-kuva näyttää terävältä kunhan lähdemateriaali on tarpeeksi laadukasta.

Näytön automaattinen kirkkaussäätö toimii pääasiassa ihan kohtalaisen hyvin, mutta loisteputkivalaistuksessa sillä on pieniä ongelmia löytää oikeita kirkkausasetuksia. Tällaisessa valaistuksessa joutuu hyvin usein turvautumaan manuaaliseen kirkkauden säätöön. Onneksi säätö on kuitenkin nopeasti löydettävissä puhelimen alasvetovalikosta.

Tekniikka

Galaxy S3:sta pyörittää neliytiminen 1,4 GHz kellotaajuudella hyrräävä ARM Cortex-A9 suoritin. Grafiikasta huolehtii puolestaan ARM Mali-400/MP4 suoritin. Galaxy S3:ssa on yhden gigatavun (1 GB) verran keskusmuistia, sekä 16/32 GB tallennuskapasiteetti, testilaitteessa on 16 GB tallennuskapasiteetti. Tallennustila on laajennettavissa microSD, microSDHC, microSDXC –kortilla aina 64 gigatavuun asti.

Näillä tehoilla ja Android versiolla 4.1.2 puhelimen toimii ihan jouhevasti. Pientä hidastumista toki on havaittavissa kun tallennustilasta on yli puolet käytetty, tämän huomaa varsinkin Facebook sovellusta käyttäessä, joka on tunnetusti muutenkin hitaanpuoleinen. Tästäkin huolimatta käyttö pysyy vielä mukavuuden rajojen sisällä.

Puhelut

Samsungin puhelimia on ennen vaivannut huonolaatuiset puhelut esim. alkuperäisessä Galaxy S:ssä oli vielä huonohko kuuluvuus, heikko äänenlaatu ja surkea mikrofoni. Olin lukenut näistä ongelmista internetistä kyllä, mutta en uskonut niiden olevan niin pahoja. Itselläni oli aikaisemmin Sony Ericssonin puhelin ja tietenkin olin tottunut hyvälaatuisiin puheluihin niin se tuli hieman järkytyksenä.

Galaxy S3:ssa en kuitenkaan ole havainnut näitä ongelmia puhelun laadussa. Tai sitten ehdin jo tottua siihen. Mutta käytännössä varsinkin vastapään puheesta saa paljon paremmin selvän.

Käyttöjärjestelmä ja sovellukset

Smart Stay kuvakaappaus
Isoimpana ja parhaana uudistuksena pidin kuitenkin Smart Stay ominaisuutta, joka siis käytännössä tarkoittaa sitä, että laitteen näyttö ei sammu eikä himmene niin kauan kun katsot sitä.

Paketista vedettynä Samsung Galaxy SIII sisältää Googlen Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) käyttöjärjestelmän. Kirjoitus hetkellä uusin päivitysversio on 4.1.2. Galaxy S3:sesta löytyy tutut Samsung sovellukset valmiina kuten Samsung Apps, Exchange Active Sync, Youtube, Android Browser, Google sovellukset (Google+, Search, Voice Search, Gmail. Map, Calendar, Latitude, Places ja Google Talk), Online Widget ja Play Store. Sekä tukku muita sovelluksia, mutta tietenkin eniten laitteesta saa hyötyä ja iloa irti hankkimalla omaan tarpeeseen sovellukset Play Storesta.

Isoimpana ja parhaana uudistuksena pidin kuitenkin Smart Stay ominaisuutta, joka siis käytännössä tarkoittaa sitä, että laitteen näyttö ei sammu eikä himmene niin kauan kun katsot sitä. Se tekee esim. pitkienkin nettisivujen lukemisesta todella paljon mukavampaa, kun näyttöä ei tarvitse olla kokoajan herättelemässä, se oli todella turhauttavaa edellisessä luurissani, joka siis oli alkuperäinen Galaxy S.

Smart Stay toimii käytännössä niin, että puhelimen edessä oleva kamera vakoilee käyttäjää pienin väliajoin ja mikäli se tunnistaa ihmisen kasvot kameran edessä niin puhelimen näyttöä ei sammuteta. Suomenkielisessä käyttöliittymässä tämä on asetuksissa nimellä ”Älykäs aikakatkaisu”.

Music Player kuvakaappaus
Musiikkisoitin on jo sitä tasoa, että enään ei erillisiä soittimia tarvitse ladata paitsi ainoastaan tottumuksesta.

Kamera

Galaxy S3:sen kamerana toimii 8 megapikselin CMOS kenno, sen ominaisuuksiin kuuluu LED-salama, suurin aukko (aperture size) F/2.8. Kamerassa on myös automaattinen tarkennus, kasvojen tunnistus, automaattinen valotuksen korjaus, valkotasapainon esivalinnat, sarjakuva mahdollisuus, paikannustietojen tallennus, HDR (High Dynamic Range) mode, Panoraamakuvaus, esivalinnat eri kuvauskohteille sekä ajastus toiminto.

Kamera tallentaa myös videota maksimi resoluutiolla 1920×1080 (Full HD) 30 kuvaa sekunnissa (30 fps). Siinä on digitaalinen kuvanvakaaja sekä videopuhelu mahdollisuus.

Puhelimen edessä oleva kamera on tarkkuudeltaan 1.9 megapikseliä.

Testikuvat

Testasin kameraa muutamalla eri kuvaus kohteella sekä kuvausolosuhteissa. Otin kuvia luonnonvalossa, salamalla sekä loisteputkivalaistuksessa.

Valovoima riittää saamaan laadukkaan näköisiä kuvia aurinkoisella ilmalla ulkona, mutta sisätiloissa alkaa kohinaa syntymään sellaisia määriä, että ei niitä kovin hyviksi kuviksi voi sanoa. Salamaa käyttämällä hämärässä sisällä kamera tuottaa ihan kelpo kuvia kun valovoima ei ole ongelma.

Otin muutaman kuvan myös vertailun vuoksi normaalilla taskupokkarilla (Canon IXUS 230HS) ja hämmästyksekseni huomasin, että puhelimen kameralla otetut kuvat ovat ehkä jopa paremman näköisiä, kuin pokkarin, varsinkin luonnonvalossa. Loisteputkivalaistuksessa puhelimella oli vaikeuksia valkotasapainon kanssa ja sai kuvat kellertämään. Toki pokkari tallentaa parempi resoluutioisia kuvia ja sisältää sitten enemmän muita toimintoja, mutta ihan peruskuvat koskematta niihin sen enempää näyttävät Galaxy S3:sen kameralla otettuna paremmalta.

Vertailukuva 1 – Vertailukuva 2

Pikkukuvien linkit johtaa pakkaamattomiin alkuperäisiin kuviin!

20130810_135237_web 20130801_150249_web 20130801_150217_web 20130801_150154_web

20130731_171156_web

 

 

 

 

 

 

Kuvat vasemmalta oikealle: 1. Sisätiloissa loisteputki valaistus 2. Ulkona aurinkoisella säällä 3. Hämärässä salamavalolla 4. Sisätiloissa puolihämärässä loisteputki ja luonnonvalo 5. Ulkona puolipilvinen sää

Video

Kamera tallentaa MPEG-4 formaatissa 1920×1080 pikselin videota 30 fps noin 17 Mbps. Noin 16 sekunnin pätkä vie noin 31 MB tilaa levyllä.

Videokuvauksessa Galaxy S3 hakkaa pokkarin oikeastaan mennen tullen. Videossa ei näy sellaista nykimistä 1080p tilassa kuvatussa videossa, jota esiintyy esim. tuolla IXUS 230HS –pokkarilla kuvatuissa. Galaxy S3 ei myöskään mene ihan hämilleen loisteputkivalaistuksessa videota kuvatessa, kuin kyseinen pokkari. Luonnon valossa kuvatut otokset näyttävät oikein laadukkailta ja teräviltä.

Hämärässä ja sisällä kuvaaminen heikentää laatua tuntuvasti eikä otokset enään näytä ”full hd:ltä”. Mutta kokonaisuutena ihan toimiva pienten pätkien ottamiseen tilanteissa joissa tarkoitukseen tehtyä kalustoa ei ole mukana.

Yhteenveto

Samsung Galaxy S3 on ehtinyt jo ehkä hieman kypsään ikään kun nelonenkin on ollut jo jokusen kuukauden myynnissä, mutta S3 on silti erittäin monipuolinen ja laadukas älypuhelin moneen tarpeeseen ja noin 200 euroa halvemmalla hintalapulla varustettuna kuin S4 tällä hetkellä. Eli kehtaisin väittää, että hinta/laatu suhteeltaan jopa parempi kuin S4.

Myynnissä on varmasti nätimpiä luureja, varmasti nopeampia, isommalla näytöllä tai paremmalla kameralla varustettuja puhelimia, mutta Samsung Galaxy S3 on alle 400 euron hintaisena vaihtoehtona erinomainen jokapaikanhöylä edelleen.

Jos joku fakta on pielessä tai sinulla on käyttökokemuksia jotka haluat jakaa koskien Samsung Galaxy S3 –puhelinta niin jätä kommentti!

3 Comments

Add a Comment