Samsungin 75 tuumainen Micro LED TV

Kuten kuvasta näkyy niin aion alkaa raportoimaan myös enemmän teknologia uutisia kuten TV-teknologiaa koskevia tapahtumia ja innovaatioita. Televisiotekniikka on kuitenkin aika olennainen osa myös pelaamista. Otetaan tässä pieni katsaus Samsungin jo vuosi sitten CES-messuilla esittelemään “The Wall” Micro LED -televisioon, joka tänä vuonna CES-messuilla sai jo koteihinkin sopivan 75 tuumaisen mallin.

Samsungin 75″ Micro LED -TV näyttää pieneltä isolla seinällä. Kuvittele oma televisiosi ja vertaa siihen 75 tuumaista.

Mikä tekee Micro LED:stä mielenkiintoisen?

On olemassa monta erilaista tapaa toteuttaa televisio/monitori eli kuvaruutu. Näitä ovat esim. ennenvanhaan pitkään hallinnut CRT (Cathode Ray Tube), sen jälkeen ensimmäisistä litteistä tai ns. taulutelevisioista tuttu LCD (Liquid Crystal Display), plasma, LED LCD (Light Emitting Diode Liquid Crystal Display) eli LED-taustavalaistu LCD sekä OLED (Organic Light Emitting Diode). Mm. TCL on tuomassa markkinoille myös Mini LED -teknologialla varustettuja televisioita. Näitä ei pidä sekoittaa Micro LED:n kanssa.

Micro LED, joka siis nimensäkin perusteella edustaa myös LED:iä, mutta mikroskooppisen pienessä mittakaavassa. Eli jokaista television pikseliä edustaa oma LED.

Tämä teknologia on tuomassa televisiomarkkinoille television, jossa on OLED-teknologian hyvät puolet. Eli täydellinen musta ja tätä myöden loputon kontrasti, mutta ilman OLED-tekngologian huonoja puolia. Eli orgaanisen luonteensa ansiosta riskiä kuvan kiinnipalamiseen (burn-in), josta myös plasma ja CRT kärsii tai kuvan retentio (image retention). Eli kuvan väliäaikainen jäätyminen paikalleen, sekä ei-orgaanisen teknologian lyhyempää elinkaarta. Vielä viimeisenä OLED:n kohtalaisen heikkoa maksimikirkkautta verrattuna moderneihin LCD-paneeleihin, joka on tärkeää HDR-toistossa. Vaikkakin OLED:n täydellinen kontrasti kompensoi tätä jonkun verran.

Micro LED lupaa siis erinomaisen HDR-suorituskyvyn täydellisen mustan, loputtoman kontrastin ja hulppean maksimikirkkauden ansiosta! Kaikke mitä kotiteatteriharrastaja siis haluaa!

Samsungin Micro LED on siis korjaamassa kotiteatteriharrastajan isointa valintakysymystä viimeisen kymmenisen vuoden ajalta televisiota hankkiessa.

Sitä, että valitseeko paremman kuvan OLED:n täydellisen mustan ansiosta vai huolettoman LCD:n, jotka on nykyään kaikki LED valaistuja joko reunoilta (Edge lit) tai suoraan täydellisesti taustavalaistu (FALD tai Full Array Local Dimming). OLED:ssa on riski kuvan kiinnipalamiseen ja LCD:ssä kehno kontrasti ja kuva varsinkin pimeässä kuin OLED:ssa, varsinkin sen jälkeen jos on OLED:n kerran kokenut tai plasman.

Micro LED antaa loputtoman kontrastin oikean mustan ansiosta ja huolettoman käytön. Eli ei kiinni palamista sekä, jopa LCD:tä paremman maksimikirkkauden. Eli loistavan HDR-toiston.

Mistä kiikastaa?

Micro LED on siis täydellinen vastaus kaikkiin kotiteatteriharrastajan ja pelaajien ongelmiin televisiota valitessa, mutta mistä kiikastaa?

No, ensinnäkin siitä, että on ollut tähän asti mahdotonta valmistaa tarpeeksi pieneiä LED-moduuleita tarpeeksi pieniin televisioihin kotikäyttöön suurilla resoluutioilla kuten 4K, jo ovilla kolkuttelevasta 8K:sta puhumattakaan!

Nyt tämän vuoden CES 2019 -messuilla Samsungilla oli kuitenkin 75 tuumainen mallikappalle näytillä, eli noin puolta pienempi, kuin viime vuoden “The Wall”, joka oli 146 tuumainen. Ei huolta, Samsungilla oli myös näytillä yli 200 tuumainen Micro LED -televisio.

Samsungilla oli CES 2019 -messuilla näytillä myös uusi “The Wall” Micro LED -malli. Tällä kertaa 219 tuumainen.

Sitten se toinen on luonnollisesti se kustannuskysymys. Tarpeeksi pienten LED-moduulien valmistus on vielä toistaiseksi erittäin kallista, joten vaikka tuo 75 tuumainen malli kauppoihin ilmestyisikin nyt, niin kummallakaan meistä tuskin siihen olisi varaa. Tulevaisuus kuitenkin näyttää valoisalta sillä teknologialla on vanhetessaan tapana muuttua halvemmaksi.

Modulaarinen

Micro LED on siis modulaarinen tekniikka, eli käyttäjä voi periaatteessa vaikka vuorata koko olohuoneen seinänsä Micro LED:llä. Eli jokaiselle juuri sen kokoinen televisio kuin haluaa, kunhan se minimikoko täyttyy ja moduulien mitat menee yksiin halutun ruutukoon kanssa.

Tämä modulaarisuus mahdollistaa myös muut kuvasuhteet. Esim. jos haluat ruudun vain cinemascope-elokuvia varten, voit kasata itsellesi 21:9 kuvasuhteella olevan seinän tai paneelin. Tai vaikkapa mennä oldschool ja tehdä 4:3 ruudun. Tai mennä täysin balls to the wall (no pun intended) ja koota täysin normaalista televisioruudusta poikkeavan kokoonpanon. Mikä sitten sellaisen käyttökohde on kotioloissa on ainakin minulla vähän hämärän peitossa. Joka tapauksessa Micro LED on vahva ehdokas tulevaisuuden televisiotekniikaksi.

Add a Comment