Sony ryssi PlayStation Classic -minikonsonlin?

Luulisi, että näinkin simppeli konsepti kuin söötti miniversio alkuperäisestä nostalgisesta PlayStation -videopelikonsolista olisi suoraviivainen prosessi, mutta voi pojat, ilmeisesti ei.

Eli otetaan tässä artikkelissa vähän selvää mikä meni vikaan Sonyn “no brainer” -tuotteessa eli PlayStation Classic -minikonsolissa. Aloitetaan pienimmästä ongelmasta ja lopetetaan suurimpaan.

1. Pelivalikoima

PlayStation Classic sisältää siis 20 alkuperäistä PlayStation-peliä moneen makuun ja tietenkin, kun pelivalikoimasta puhutaan, niin tämä on makuasia. Siispä tämä on ehkä pienin niistä varsinaisista ongelmista.

Kuitenkin se fakta, että pelilistalta puuttuu sellaisia klassikoita kuten Crash Bandicoot, Spyro the Dragon, Tomb Raider, Wipeout ja GRAN TURISMO?! Ei yhtään Gran Turismoa! Sarja on kuitenkin parhaiten myynyt PlayStation-sarja pelejä koskaan! Olen myös ihan varma, että jos siihen olisi Gran Turismo-peli päätynyt, niin se olisi ollut väärä, kuten suurin osa muista pelisarjoista, jotka on päässyt mukaan! En jaksa uskoa lisensointiongelmaankaan, koska Sony kuitenkin itse omistaa Gran Turismon.

Alla varsinainen lista laitteen peleistä ja vähän kommenttia niistä.

 • Battle Arena Toshinden
 • Cool Boarders 2
 • Destruction Derby
 • Final Fantasy VII
 • Grand Theft Auto
 • Intelligent Qube
 • Jumping Flash!
 • Metal Gear Solid
 • Mr. Driller
 • Oddworld: Abe’s Oddysee
 • Rayman
 • Resident Evil Director’s Cut
 • Revelations: Persona
 • Ridge Racer Type 4
 • Super Puzzle Fighter II Turbo
 • Syphon Filter
 • Tekken 3
 • Tom Clancy’s Rainbow Six
 • Twisted Metal
 • Wild Arms

Aloitetaan niistä sarjoista joista tähän on valittu väärä osa syystä tai toisesta, ainakin siis minun mielestä.

 1. Battle Arena Toshinden. Mikä tahansa muu osa on parempi, kun tuo ensimmäinen. Itse olisin preffannut kakkosta ja lopulta vaikka sitä Gran Turismo 2:sta mieluummin, kun yhtään Battle Arena Toshindeniä vaikka nostalginen peli Pleikkarin alkuajoilta onkin
 2. Destruction Derby. Nostalginen peli, mutta kakkososa on kaikin puolin parempi.
 3. Tekken 3. Tässä kohtaa suurin osa tulee olemaan eri mieltä, mutta itse pidän ekan Pleikkarin Tekkeneistä kakkosesta eniten, joten minulle tämän olisi pitänyt olla Tekken 2, ei Tekken 3. Ensimmäinen Tekken on karu, sentään eivät sitä laittaneet sinne.
 4. Twisted Metal. Miksi tämä ensimmäinen? Vaikka se on okei peli, niin kakkonen on jälleen kaikella mahdollisella tavalla parempi.

Sitten ne mistä on valittu sentään oikea osa. Skippaan ne sarjat mistä en välitä, niiden tilalla olisi pitänyt olla parempia.

 1. Cool Boarders 2. Olen ylipäätään yllättynyt, että Cool Boarders -sarja pääsi tähän eikä esim. moni suositumpi ja ikonisempi. Tämä saattaa olla niitä lisensointikysymyksiä. Kuitenkin Cool Boarders 2 on tuon sarjan paras peli. Oikein meni.
 2. Final Fantasy VII. No brainer ja onneksi valitsivat tämän oikein vaikka moni varsinkin tätä nykyä liputtaa, että ekan Pleikkarin paras olisi yhdeksäs osa. Ei ole.
 3. Grand Theft Auto. Ykkönen on tässä tapauksessa todellakin parempi kuin kakkonen. Kuitenkin tämän tilalla olisi pitänyt olla jotain ikonisempaa Pleikkarille. Tämä oli nimenomaan pc-peli.
 4. Jumping Flash! Tämän kohdalla myönnän, että en ole pelannut kuin tätä ensimmäistä. Joten paha sanoa onko valinta oikea. Ei se ainakaan huono valinta ole. Jumping Flash! on loistava peli!
 5. Resident Evil Director’s Cut. Vaikka Resident Evil 2:sta pidetäänkin yleensä sarjan parhaana osana ja varsinkin ekan Pleikkarin parhaana sarjan pelinä, niin mielestäni tämä on silti oikea valinta. Tästä osasta se kaikki alkoi ja monet ovat unohtaneet, että tämä peli on se oikea ensimmäinen osa, ei se vuosituannen vaihteen GameCube remake! Vaikka tämä onkin Director’s Cut -versio, niin se sisältää silti myös ihan alkuperäisen.
 6. Ridge Racer Type 4. Olin vähän kahden vaiheilla tämän kanssa, että kummasta pidän enemmän, tästä vai Ridge Racer Revolutionista tai ehkä jopa Rage Raceristä. Ensimmäinen peli on karu, joten hyvä, että se ei ollut se. Tosin sen “turbo-versio” joka pyörii tuplaten ruudunpäivityksellä on mahtava, joka siis tulee tämän Type 4:n mukana, ainakin tuli silloin back in the day. Kuitenkin jos mukaan mahtuu yksi autopeli, niin Gran Turismo 2 olisi pitänyt olla tämän tilalla.

Luojan kiitos mukana on sentään Metal Gear Solid!

ja loppujen tilalla sitten olisi pitänyt olla jotain ikonisempaa ja/tai parempaa. Kuten sanoinkin, niin pelilista on niin hirvittävän makuasia, että vaikea sanoa onko se onnistunut vai ei, riippuu siitä keltä kysyy! Mutta kuitenkin tämä lista on ainakin internet-kommenttien perusteella ollut suurimmalle osalle pettymys.

2. Ei virtalähdettä

PlayStation Classic -minikonsolin mukana ei siis toimiteta minkäänlaista virtalähdettä ollenkaan! Tämä alkaa olemaan ikävän yleinen käytäntö näissä vähävirtaisissa laitteissa nykyään. Sentään tähän sopii about mikä tahansa USB-virtalähde, joka on tullut esim. matkapuhelimen mukana! Toisin kuin esim. 3DS XL -laitteesseeni, jonka ostin muutama vuosi sitten.

Ongelmana tässä on se, että joku saattaa oikeasti kytkeä tähän ei-yhteensopivan virtalähteen tai huonolaatuisen virtalähteen, joka hajoittaa laitteen. En tiedä millainen takuupolitiikka tässä on. Loppujen lopuksi jos myyt tuotetta, joka vaatii virtaa toimiakseen, niin pidä huoli, että KAIKKI tarvittava tulee pakkauksessa mukana!

3. Karu käyttöliittymä

Tämäkin on vähän sellainen joillekin ehkä yhdentekevä asia, mutta kun kyseessä on ammattimainen tuote Sonylta itseltään, niin kyllä myös tämä käyttäjäkokemus pitäisi olla paremmalla tolalla ja ammattimaisesti suunnitellun näköinen ja sujuvasti kätettävä. Nyt se näyttää siltä, kuin sen olisi tehnyt joku 13-vuotias harrastaja makuuhuoneessan Mountain Dewia vastaan. Muistuttaa ATGames -tuotetta ja ehkä karumpaakin. Sony on selvästi ulkoistanut tämän jollekin todella halvalla ja se näkyy!

4. Emulaatio

Vaikka en tietenkään tältä mitään muuta odottanutkaan kuin ohjelmstopohjaista emulaatiota, mutta odotin sentään Sonyn jotain sisäistä pelikohtaista kustomoitua emulaattoria, mutta sen sijaan laitteessa käytetään avoimeen lähdekoodiin perustuvaa PCSX ReArmed -emulaattoria, joka siis on ARM-versio suositusta PCSX Reloaded -emulaattorista. Todella outo ratkaisu. Ehkä ihan toimiva, mutta jälleen erittäin halvalla toteutettu ratkaisu.

Päivitys 3.12.2018

Eurogamerin Digital Foundry julkaisi tänään videon PlayStation Classicista, joka pureutuu nimenomaan myös laitteen tekniseen toteutukseen ja ehkä jopa odotetusti emulaation tila ei ole edes tyydyttävällä tasolla. Tuon Digital Foundryn videon perusteella en suosittelisi tätä laitetta kenellekään. Videon voit katsoa alta

5. PAL-versiot noin puolesta peleistä, jopa USA:ssa

Tämä on se kaikkein isoin ongelma tässä laitteessa ja itselleni ainakin se “deal breaker” jos mikään edellä mainituista kohdista ja niiden summa jo ennen tätä ei ole.

Laite siis sisältää 11 NTSC-peliä, joka siis on preffattu versio myös täällä Suomessa ja PAL-alueella. Ei ole mitään syytä miksi (paitsi ehkä korkeintaan lakitekniset) ne ei kaikki ole 60Hz NTSC-versioita, ympäri maailman. Myös siis NTSC-alueet kuten Pohjois-Amerikka saa laitteessa 9 PAL-versiota. Ei näin!

Alla lista NTSC-peleistä

 1. Final Fantasy VII (NTSC)
 2. Intelligent Qube (NTSC)
 3. Metal Gear Solid (NTSC)
 4. Mr. Driller (NTSC)
 5. Rayman (NTSC)
 6. Revelations: Persona (NTSC)
 7. R4 Ridge Racer Type 4 (NTSC)
 8. Super Puzzle Fighter II Turbo (NTSC)
 9. Syphon Filter (NTSC)
 10. Twisted Metal (NTSC)
 11. Wild Arms​ (NTSC)

Ja lista PAL-peleistä

 1. Battle Arena Toshinden (PAL)
 2. Cool Boarders 2 (PAL)
 3. Destruction Derby (PAL)
 4. Grand Theft Auto (PAL)
 5. Jumping Flash! (PAL)
 6. Oddworld: Abe’s Oddysee (PAL)
 7. Resident Evil Director’s Cut (PAL)
 8. Tekken 3 (PAL)
 9. Tom Clancy’s Rainbow Six (PAL)

On siis todella käsittämätöntä miten Sony pystyi ryssimään näin simppelin konseptin näin monumentaalisesti! Yksi näkyvimmistä teemoista näissä ongelmissa on ahneus. Mikä yllätys! Kyseessä on kuitenkin megaluokan korporaatio, jonka ainoa tehtävä on takoa mahdollisimman paljon rahaa.

Ikävä kyllä ne tulee tällä tekemään todella paljon rahaa vaikka itse jätänkin paskan ostamatta! Olen todella pettynyt.

Add a Comment