Sponsoroitu video: Värikäs televisio

Television historia on pitkä ja värikäs tai oikeastaan alkuun se oli kaikkea muuta kuin värikäs. Ensimmäiset kotikäyttöön tarkoitetut todella pienellä ruudulla varustetut televisiot tulivat markkinoille 1940-luvulla ja olivat luonnollisesti mustavalkoisia.

Yrityksiä luoda väritelevisio juontaa niinkin kauas kuin 1904, mutta ensimmäiset väritelevisio lähetykset aloitettiin vasta vuonna 1953. Sen jälkeen televisiot ovat ajan saatossa kehittyneet huimasti. On tullut parempaa väritoistoa, parempaa äänenlaatua sekä myös kuvaputken koko kohti nykypäivää on kasvanut huimasti verrattuna ensimmäisiin televisioihin, jos 1980-luvulla tyypillinen television koko oli noin 20” niin 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alkupuoliskolla television tyypillinen koko oli noin 30” ja yleensä tässä kohtaa jo laajakuva.

Uuden vuosituhannen saattelemana yleistyivät kuvaputkettomat televisiot, jotka käyttävät LCD (Liquid Crystal Display, nestekidenäyttö) tekniikkaa, joka mahdollisti television tekemisen huomattavasti pienempään ja kauniimpaan muotoon, kuin vanha kuvaputki tekniikka (CRT, Cathode Ray Tube, katodisädeputki). Tämän haittapuolena on ollut yleisesti kehno mustan toisto sekä myös värien toisto, huono äänentoisto ohkaisen profiilinsa takia ja tämän myötä myös erillisten kotiteatteri äänentoisto järjestelmien suosio on huomattavasti noussut.

Värintoisto ongelmaa on pyritty korjaamaan esimerkiksi plasma tekniikalla, jossa on LCD:tä huomattavasti parempi kontrasti, jolloin musta toistuu paljon mustempana sekä väritoisto on rikkaampi. Plasma tekniikassa on myös huonot puolensa, joita taas LCD tekniikassa ei ole ja näin ollen käytännössä LCD-paneelit ovat syrjäyttäneet plasmatelevisiot. Varsinkin televisioiden uusin tekniikka jota kutsutaan LED (Light-Emitting Diode, hohtodiodi). LED tekniikka mahdollistaa paremman ja tasaisemman väritoiston LCD-paneeleissa, kun loisteputkivalaistussa LCD-paneelissa. Itse tekniikka kuvanluomiseksi on siis näissä täysin sama, mutta taustavalaistus on hoidettu eri tavalla, mahdollistaen LED-paneelissa tasaisemman ja paremman väritoiston.

Alla olevalla videolla Philips esittelee television seuraavaa edistysaskelta, jota he kutsuvat Ambilight-tekniikaksi (Ambient Lighting, hajavalo), joka valaisee television ruudulla tapahtuvan sisällön mukaan myös television ympäristöä luoden syvemmän tunnelman. Tämä voi olla erittäin hieno ominaisuus etenkin videopelejä pelaaville.

Tämän postauksen tarjosi Philips, kuitenkin kaikki mielipiteet ovat minun omia.

Add a Comment