Suomalainen rallikansa

Kirjoitettu 6.9.2012

Aloin tässä käymään Suomen MM-rallissa taas vuonna 2008 pitkän tauon jälkeen. Edellinen kerta taitaa sijoittua vuoteen 2000. Paljon on muuttunut, tehdastalleja on mukana vain pari, 2008 oli vielä Suzuki mukana joten niitä oli kolme ja pätkiäkin ajetaan murto-osa verrattuna vanhoihin hyviin aikoihin. Mutta tunnelma on silti hyvä, kunhan meteliä riittää ja autot menee lujaa ja heittää kiviä katsojien naamalle. Ennen myös muutkin voittivat kilpailuja kuin Sébastien Loeb.

Mutta se mistä tämä ajatus lähti aiheesta kirjoittamiseen tapahtui vuonna 2009 kekkereissä. Myös vuotta aiemmin voisi mainita eräät liikaa kansalaisviihdettä nauttineet nuoret miehet, jotka tekivät hyvin selväksi, että kannattivat Mikko Hirvosta rallin voittoon. Taisin siinä rytäkässä saada heidän Suomen lipustaan päähänikin. Minulla on tästä videomateriaaliakin tuossa alla. Pahoittelut huonosta kuvanlaadusta, kännykät ei siihen aikaan ihan teräväpiirtoa kuvanneet.

Karavaanarit nuo kaikkien kaverit

No niin siihen itse aiheeseen, joka ensimmäisiä ajatuksia kipinöi kirjoittamaan tälläistä typerää blogia. Eli vuosi 2009 ja Thousand Lakes Rally menossa tai tätä nykyä virallisesti Neste Oil Rally, joillekin ehkä tutummin Jyväskylän Suurajot.

Olimme liikkeellä normaalilla henkilöautolla ja vielä kohtuu pienikokoisella sellaisella. Ralli kun ajetaan Keski-Suomen sorateillä metsien halki, niin sinne myös yleisön on ängettävä. Tiet ovat pieniä ja yleensä huonoja. Ei siinä vielä ongelmia, kun näitä teitä yrittää mennä kaksi henkilöautoa rinnakkain, varsinkin jos ne ovat sellaisia kivan pieniä niin kuin meillä oli. Siinä on yksi tyyppi yleisöä, kutsutaan sitä rallinkävijäksi.

Sitten ne, jotka niitä ongelma tilanteita ja ruuhkia aiheuttavat rallituristit. He tulevat paikalle isoilla asuntoautoilla tai isojen asuntovaunujen kanssa. Tukkivat tiet, jäävät jumiin joka paikkaan, aiheuttavat rallinkävijöille ehkä jopa tuntikausien viivästyksen paluuseen sivistyksen pariin. Turistibusseista puhumattakaan. Miksi ihmeessä pienille metsäteille pitää lähteä tien tukoksi yli-isoilla ajoneuvoilla?

Ymmärrän kyllä jos haluaa käydä katsomassa useamman erikoiskokeen viikonlopun aikana, haluaisin itsekin, jos vaan aika ja rahat riittäisi. Mutta kai sen nyt voi toisellakin tapaa järjestää, kuin tukkimalla tiet totaalisesti asuntoautoilla. Siellä on ahdasta normaalilla henkilöautollakin. Ja tämä on vain puolet siitä mikä aiheuttaa pahennusta rallinkävijän mielessä.

Ralli ja alkoholi

Niin kuin varmaan arvata saattaa niin tämä alkoholi ja sen reipas väärinkäyttö pilaa myös rallinkävijän päivän, jos osuu väärään paikkaan väärään aikaan, joka on hyvin paljon mahdollista jos haluaa olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan noin niin kuin rallin katsomisen kannalta.

Näiden vinoon kävelevien kovaäänisten humanoidien aiheuttama meteli voi joskus olla ihan huvittavaakin, kuten yllä olevassa videossa, kunnes sain Isänmaan lipusta päähäni. Mutta myös voi onnistua pilaamaan koko tunnelman, kuten vuonna 2009. Saimme todistaa yhden erän nyrkkeilyä, ei kauhean hyvää käytöstä aikuisilta ihmisiltä, varsinkin kun yleisössä on myös paljon lapsia, siis yllättävän paljon.

Näiden eliöiden läsnäolon mahdollisuus lisääntyy sitä mukaa mitä parhaalle katselupaikalle haluaa, kuten vuoden 2008 lähtöpaikalla, tai vuoden 2009 paikassa jossa Kimi Räikkönen ajoi tyylikkäästi metsään. Oluttahan Suomalainen rallikansa Kimille heti oli tarjoamassa, kun vaan auton romustaan pääsi.

Joskus käy myös tuuri. Vuoden 2010 karkeloissa saimme hyvän paikan johon näitä alkoholia nauttineita ei juuri osunut. Pari viimeistä vuotta paikat on ollut vähän huonoja, joten mahdollisuus on ollut aika pieni. Mitä nyt tänä vuonna (2012) oli taas vähän enemmän. Mutta ihmettelen vaan mitä sieltä metrin heinän seassa makaamiselta näkee? Kuulee ainakin, jos on vielä hereillä.

Täydellisessä maailmassa rallinkävijää ei ahdistaisi humalaiset humanoidit eikä karavaanarit. Mutta ei se todellista moottoriurheiluhullua estä, onneksi.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *