Viikko Playstation 4:n kanssa

PS4 kokemuksia

Terve taas! Eli nyt on kulunut yksi viikko siitä, kun sain Playstation 4-pelikonsolin omistukseeni. Joten on aika hieman kasata tänne ensikokemuksia ja mitä mieltä olen laitteesta ylipäätänsä. Ostin tässä marraskuun lopussa myös toisen pelikonsolin hieman yllättäen, nimittäin Nintendo 3DS XL-konsolin Zelda: A Link Between Worlds erikoiseversion.

Nintendo 3DS XL, Legend of Zelda: A Link Between Worlds edition
Nintendo 3DS XL, Legend of Zelda: A Link Between Worlds edition
Tässä kuvassa itse laite. Muuten kokonaan kultainen paitsi pohjaosa musta, pelin teeman mukaisesti.
Tässä kuvassa itse laite. Muuten kokonaan kultainen paitsi pohjaosa musta, pelin teeman mukaisesti.

Playstation 4 ohjain, Dualshock 4

Ensimmäisenä täytyy tarttua itse peliohjaimeen, joka kantaa perinteisesti jo neljättä kertaa Dualshock nimeä. Ei suotta, sillä ohjain jatkaa edelleen hyväksi havaittua näppäinasettelua ja henkilökohtaisesti minua ilahduttaakin, ettei Sony ole mennyt muuttamaan samassa linjassa ohjaimen keskellä olevien analogisten tattien asettelua monen suosimaan epäsymmetriseen asetteluun, kuten Xbox-ohjaimissa.

Mutta muutoksiakin on tehty, ohjain istuu nyt paremmin käteen kuin aikaisemmin. Ohjaimen ”kahvoja” on siis hieman pidennetty. Myös L2 ja R2 liipaisimet on muutettu kilpailijan liipaisimia muistuttaviksi, ettei pelatessa sormet lipsuisi pois niiltä, mitä minulla ei itsellä ikinä tapahtunut vanhalla Dualshock 3:llakaan, mutta monilla vissiin niin kävi, koska siitä niin paljon valitettiin.

Muita uutuuksia ohjaimessa on kuulokeliitäntä kuulokkeita ja äänichattia varten. Dualshock 4:stä löytyy myös pieni kaiutin, jota pelintekijät voivat hyödyntää monin tavoin ja fiksulla tavalla käytettynä se on muutakin kuin ”gimmick”. Esim. Resogunissa ns. radioäänet kuuluvat siitä ja se tuo tietynlaista tunnelmaa peliin.

Sekä vielä lisäksi kosketuslevy, joka toimii siis vähän samalla tavalla kuin kannettavan tietokoneen kosketushiiri, sillä erolla, että ohjaimessa on itseasiassa ihan oikea nappi hipaisunäppäimen sijaan, mikä vähentää vahingossa klikkaamista. Omat kokemukseni tästä rajoittuvat lähinnä Assassin’s Creed 4:n kartan käyttöön ja waypointtien asettamiseen, mihin se toimiikin ihan hyvin, kun vaan tottuu painamaan itse kosketuslevyä kannettavilta tietokoneelta tuttujen klikkausten tekemisen sijaan, tämä kun usein johtaa siihen, että kursori ruudulla siirtyy eikä meneillään oleva tehtävä onnistunutkaan. Odotan hiiren käytön kaltaisia kokemuksia tältä tulevaisuudessa, esim. juurikin karttoja selatessa, paljon nopeampi kuin analogitatin liikuttelu.

Playstation 4 käynnissä ja logitechin langaton USB näppäimistö kytkettynä
Playstation 4 käynnissä ja logitechin langaton USB näppäimistö kytkettynä

Käyttöliittymä

Playstation 4:sen käyttöliittymä on siisti ja todella selkeä, ainakin vielä tässä vaiheessa, kun sitä täyttämässä ei vielä ole paljon sisältöä. Omaani koristaa tällä hetkellä vain neljä peliä ja uutisvirtakin sisältää vain omia tapahtumiani. Joten käyttöliittymän todellista luonnetta on vielä paha mennä arvioimaan.

Hyviä puolia on tietysti se, että nyt pelistä kuin pelistä pääsee ilman sen kummempia latausaikoja myös itse ”käyttöjärjestelmän” puolelle samaan tyyliin kuin PC:llä alt+tab yhdistelmällä. Tämä mahdollistaa esim. web-selaimen käytön pelaamisen tueksi, musiikin kuuntelun (tällä hetkellä vain Sonyn oma Music Unlimited, miksei vaikka Spotify vaihtoehtona) ja tukun muita toimintoja, kuten pelikuvan streamaamisen Twitch ja Ustream palveluihin. Myös kuvakaappauksien ottaminen onnistuu kätevästi Share-nappia painamalla, mutta ihan vielä PC:n paina nappia ja kuva tallentuu johonkin kovalevylle kätevyyteen ei päästä.

Testasin myös äänikomentoja ja ne toimivat kohtalaisen hyvin siihen nähden mitä ne ovat (ei tää mikään Kinect ole) ja vieläpä suomalaisella ralli enkulla.

Käytännössä

Itsellä ei viikon käytön aikana ole tullut mitään rautaongelmia, eikä edes mitään suuria ohjelmallisia ongelmia, mitä nyt PSN vähän temppuili parina ensimmäisenä päivänä mikä on ymmärrettävää uuden konsolin julkaisussa. Laite ei ole kaatunut kertaakaan, eikä edes mikään peli lukuun ottamatta yhtä jäätymistä DC Universe Onlinessa, mutta tuo ongelma oli kyllä enemmän siinä kyseisessä pelissä, kuin itse konsolissa.

Konsoli ottaa kyllä vähän lämpöä rasituksessa, mutta ei pitäisi olla mitään kriittistä vielä ja tällöinkin laite pysyy vielä siedettävällä melutasolla, sitä voisi oikeastaan sanoa hiljaiseksi, kun on tottunut kuuntelemaan alkuperäistä ”fatty” PS3:sta ja miljoonalla tuulettimella varusteltua peli-PC:tä.

Tässä vaiheessa on vielä vähän huono mennä mitään syväluotaavaa mielipidettä ja arvostelua laitteesta antamaan, kun ei ole pelejä vasta alla kuin yksi levyllä (Assassin’s Creed 4: Black Flag) ja DC Universe Online sekä Playstation Plus ilmaiset Resogun ja Contrast, joista Contrast vielä toistaiseksi sellainen jota en edes ole vielä koittanut. Mutta kuitenkin laite on varsinkin ohjaimen sekä käyttöliittymänsä osalta todellinen harppaus eteenpäin edellisestä sukupolvesta ja odottelenkin innolla tulevia pelihetkiä uusien pelien parissa Playstation 4:llä.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *